Polsko ve válce s EU: Nepodřídíme se, vzkázala premiérka Bruselu

Varšava – O polskou ústavní krizi je již delší doba zajímá i Evropská unie. Nyní se Evropská komise rozhodla zasáhnout a dala Polsku ultimátum. Jak informuje bruselský týdeník Politico Europe, reakce Polska na sebe nenechala dlouho čekat.

Ústavní krize

Komise dala polské vládě ultimátum do pondělí, aby se pokusila s ústavní krizí něco udělat. V opačném případě bude do Varšavy poslána zpráva, ve které se podle polského deníku Rzeczpospolita mimo jiné uvádí, že v Polsku nejsou dodržovány principy demokracie a kvůli absenci funkčního ústavního soudu jsou v ohrožení základní práva.

Psali jsme:
Brusel hrozí Polsku: Spor o ústavní soud musí být vyřešen do pondělí, jinak...
 

Z Polska na toto varování ze strany EU přišla ostrá odpověď. Polská premiérka Beata Szydlová v parlamentu pronesla: „Chcete, aby o Polsku rozhodovali Poláci? Polská vláda se podřídí pouze vůli polského lidu."

Podle Szydlové za krizi může Ústavní tribunál, který je podle ní „zamotaný do politiky". Na účet EU pak dodala: „EU dává smysl, když je země respektována a je partnerem. Za tento vztah bojujeme. Polsko s Evropskou komisí problém nemá, problém má Evropská komise."

Občanská válka?

Ne celé Polsko ale za svou premiérkou stojí. Má také silnou opozici. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, předseda opoziční Polské lidové strany, například varoval, že vláda Polsko vede až na pokraj „občanské války".

Komisi se nelíbí, že se polská vláda pokusila zákonem změnit funkci Ústavního tribunálu; když ten následně rozhodl, že je zákon protiústavní, vláda se rozhodla toto rozhodnutí ignorovat, stejně jaok všechna následná rozhodnutí Tribunálu.

Další problém pak představuje fakt, že prezident Andrzej Duda odmítl jmenovat tři ústavní soudce, které zvolil předcházející parlament.

Týdeník uvádí, že ústavní krize úspěšně spojila dříve roztříštěnou opozici. „Do ulic také vyslala desítky tisíc protivládních protestujících a poškodila v zahraničí dobré jméno Polska," varuje dále týdeník.

Polsko má spojence

Jak ale připomíná, celý spor s Evropskou komisí ohledně právního státu v Polsku se táhne už od ledna letošního roku. Od té doby se situace příliš nezměnila. Jaroslaw Kaczynski, lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), navrhoval kompromis, který by zahrnoval přepsání polské ústavy, ale tento návrh narazil u opozice.

Hlavní obavou podle týdeníku je, že se vláda snaží jen hrát o čas a vyčkává do konce roku, kdy končí funkční období předsedy Ústavního tribunálu, Andzeje Rzeplinskiho. „To by vládě umožnilo vybrat nového předsedu soudu dle svého vlastního výběru, čímž by krizi ukončila po svém," podotýká týdeník.

Podle týdeníku je nemožné, aby se do pondělí cokoliv změnilo. To potvrdil i mluvčí vládu Rafal Bochenek. Po obdržení názoru Evropské komise v pondělí Varšava bude mít dva týdny na odpověď. Pokud s ní Komise nebude spokojená, přijde další reakce – může Polsku vydat „doporučení k právnímu státu" a dát zemi čas na vyřešení problému.

Teoreticky by mohlo hrozit i uvalení sankcí a pozastavení hlasovacích práv Polska. K tomu by ale bylo potřeba hlasů všech 27 členských zemí a maďarský premiér Viktor Orbán již uvedl, že se postaví na stranu Polska: „V Bruselu si možná myslí, že jsou chlapáci, ale tuhle bitvu s Polskem nikdy nevyhrají."

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

Více souvisejících

Polsko EU (Evropská unie) Beata Szydlová

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy