Konvertuj k islámu, nebo zemři. Nikdo není v bezpečí, varuje sexuální otrokyně IS

Washington – O motivech atentátníka Omara Mateena, která v gay klubu v Orlandu zabil 49 lidí, se stále spekuluje, on sám se však přihlásil k Islámskému státu. I proto se v americkém Kongresu diskutovalo o tom, jak podobným útokům radikálů v útocích zabránit. Podle mnohých to rozhodně nebude snadné.

„Orlando se bude opakovat, žádné místo není bezpečné". I tak by se daly shrnout závěry debaty v Kongresu. Právě tímto značně deprimujícím způsobem zhodnotila dění před zákonodárci bývalá zajatkyně Islámského státu. Ta také vylíčila svůj otřesný příběh o životě v zajetí mezinárodní teroristické organizace.

„Orlando se bude opakovat v případě, že svět neskoncuje s tímto druhem terorismu. Neexistuje žádné útočiště," burcovala aktivista za lidská práva a bývalá zajatkyně IS Nadia Muradová před senátním výborem pro vnitřní bezpečnost.

Podle stanice ABC výbor uspořádal slyšení ve snaze získat vhled do toho, co předseda výboru, senátor Ron Johnson, nazval „jedovatou ideologií" IS, která „vede k zabíjení nevinných".

„Teroristický útok ve městě Orlando navazuje na alarmující trend útoků na měkké cíle tady v USA i v zahraničí," varoval Johnson. „Brutalita IS vůči ženám, homosexuálům a jiným skupinám je zjevná. Dokud nebude IS poražen, tyto komunity budou i nadále zranitelné," myslí si.

Nadia Muradová, která je příslušnicí nemuslimské jezídské menšiny v Iráku a Sýrii, byla džihádisty přinucena, aby se stala sexuální otrokyní. V tu dobu jí bylo 19 let. „Chystala jsem se na vysokou školu. Měla jsem sny jako každá holka na světě. Chtěla jsem se stát učitelkou a vybudovat rodinu," řekla před senátem. „Ale naše mírumilovné způsoby nás nezachránily... Jezídové dostali na výběr - konvertovat k islámu nebo zemřít," vzpomíná.

I když měla to štěstí a unikla, připomněla, že více než 3000 jezídů bylo zabito bojovníky IS za pouhé dva týdny a že jezídové v oblastech pod kontrolou IS jsou i nadále vyvražďováni v tom, co nazvala „novým holocaustem a genocidou".

Další přímý svědek praktik džihádistů při diskuzi varoval, že porážka IS „na bojišti v Sýrii a Iráku nezastaví jeho schopnost radikalizovat lidi po celém světě".

„Teroristický útok v Orlandu ukazuje, že územní ztráty skupiny za poslední rok neubraly nic na odhodlání džihádistů," řekl Hassan Hassan, zástupce institutu pro blízkovýchodní politiku se sídlem v Tahriru.

Americké snahy o potlačování IS se zaměřují na boj proti „nemoci, ale ne symptomům a širším problémům, které pomohly vzestupu skupiny". Právě tyto "symptomy" však podle něj „zajistí, že IS přežije územní ztráty."

Hassan vyzval Spojené státy, aby „veřejně přiznaly, že existují tisíce Syřanů, včetně uprchlíků, kteří pomohli USA v boji proti Islámskému státu" například tím, předávali informace a zprávy orgánům Spojených států.

„Můžete porazit skupinu ve městech Raqqa, Mosul, Fallúdža, ale tyto porážky zůstanou jen taktickými porážkami, dokud tato skupina nebude zdiskreditována stejnými lidmi, o kterých tvrdí, že zastupuje," dodal.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Kongres USA Jezídové

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy