Mayová si vybrala do vlády další ženy. Cameron se už přestěhoval, užívá si luxusu

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes do své vlády uvedla pNa ministerstvo dopravy zamíří Chris Grayling, kterého deník The Daily Telegraph označuje za pravou ruku Mayové.ět žen. David Cameron se po středečním odchodu z Downing Street číslo deset uchýlil do západního Londýna do luxusní čtvrti Holland Park.

Elizabeth Trussová se stala vůbec první ženou v čele ministerstva spravedlnosti a Justine Greeningová povede ministerstvo školství, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Trussová své jmenování potvrdila novinářům, kteří sledují vznik vlády před Downing Street číslo deset, tedy oficiálním sídlem britských premiérů. V kabinetu Davida Camerona zastávala Trussová post ministryně pro životní prostředí.

Ministerstvo spravedlnosti, z jehož čela dnes Mayová odvolala Michaela Govea, je poměrně novým úřadem. Vzniklo v roce 2007 z ministerstva pro ústavní záležitosti.

Greeningová na ministerstvo školství přechází z ministerstva pro mezinárodní rozvoj, které vedla v Cameronově vládě. Greeningové již pogratulovala její předchůdkyně Nicky Morganová, kterou Mayová odvolala. Morganová na twitteru rovněž uvedla, že je zklamána, že nebude ve funkci pokračovat.

Ve funkci ministryně pro mezinárodní rozvoj Greeningovou nahradí výrazná tvář kampaně bojující za odchod Británie z EU Priti Patelová, která byla dosud náměstkyní pro zaměstnanost. 

Další ženou ve vládě Mayové bude její někdejší konkurentka v boji o vedení Konzervativní strany a o premiérské křeslo Andrea Leadsomová, která dříve zastávala funkci náměstkyně ministryně pro energetiku. Leadsomová nyní přijala post ministryně životního prostředí.

Žena povede ve vládě také rezort kultury. Mayová do jeho čela jmenovala Karen Bradleyovou.

Již ve středu premiérka krátce po převzetí úřadu jmenovala bývalou ministryni energetiky Amber Ruddovou do čela ministerstva vnitra, což je funkce, kterou do středy zastávala Mayová.

Na ministerstvo dopravy zamíří Chris Grayling, kterého deník The Daily Telegraph označuje za pravou ruku Mayové. Rezort práce a sociálních věcí povede Damian Green. Nový rezort podnikání, energetiky a průmyslové strategie povede Greg Clarke a ministerstvo pro obce a místní zastupitelstva Sajid Javid. Ve funkci Mayová ponechala ministry pro záležitosti Walesu a Skotska Aluna Cairnse a Davida Mundella, ministerstvo pro záležitosti Severního Irska po odstoupivší ministryni Therese Villiersové povede James Brokenshire.

Naopak odvoláni byli Gove, kterého média kvůli jeho postupu proti Johnsonovi považují za zrádce, či dosavadní ministři kultury, médií a sportu John Whittingdale a školství Nicky Morganová.

Expremiér Cameron nyní žije v domě, který patří jeho příteli a marketingovému magnátovi Alanu Parkerovi, napsal dnes na svém webu list Evening Standard.

Zdroj: YouTube

Cameron s rodinou přijel s policejním doprovodem do nového domu ve středu večer. Policisté na místě zůstali a v okolí hlídkují.

Evening Standard poznamenal, že dům v roce 2014 koupil Parker za 16,5 milionu liber (532 milionů korun). Součástí je mimo jiné sedm ložnic a šest koupelen. Zatím není jasné, jak dlouho zde Cameron bude bydlet.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy