Pobaltí nepochybuje o spojenectví s USA. Ani kvůli Trumpovým výrokům

Vilnius - Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump v rozhovoru s listem The New York Times řekl, že rozhodnutí o ochraně Pobaltí by záleželo na tom, do jaké míry tyto státy dodržují své spojenecké závazky. Pobaltské státy však i přes tyto výroky o americkém spojenectví nepohybují.

Trump zpochybnil jistotu americké pomoci v případě ruské agrese, Pobaltí tím však znepokojeno není. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová uvedla, že její země Americe důvěřuje, ať už je prezidentem kdokoliv. Washington podle ní vždy bránil státy, které čelily napadení, a že tak bude činit i nadále.

Psali jsme:
Trump opět zpochybnil roli USA v NATO. Pobaltí zůstane bez pomoci?
 

„Víme, že Amerika je naším nejdůležitějším partnerem," dodala. Šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius pak dodal, že pobaltské státy nezavdávají žádný důvod k tomu, aby bylo plnění jejich závazků vůči alianci zpochybňováno. Trumpovy výroky prý vnímá jako předvolební rétoriku. Dodal také, že Litva postupně zvyšuje výdaje na armádu.

Lotyšská hlava státu Raimonds Véjonis nechtěl Trumpův výrok komentovat a přes svou mluvčí vzkázal, že tento měsíc se členské státy NATO na summitu ve Varšavě navzájem ujistily o svých spojeneckých závazcích.

Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves na twitteru napsal, že Tallinn má stejné závazky vůči všem členům aliance nehledě na to, o jaký stát jde. „Takhle se chovají spojenci," uvedl. Dodal, že Estonsko je jedním z pěti evropských členů NATO, kteří plní alianční závazek vydávat na obranu dvě procenta svého HDP.

Související

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

Více souvisejících

Donald Trump Dalia Grybauskaitéová (prezidentka Litvy) Raimonds Véjonis

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy