Papež František chce navštívit obce zasažené zemětřesením

Vatikán - Papež František má v plánu navštívit obce ve střední Itálii, které zpustošilo středeční zemětřesení. Chtěl by tam přijet co nejdříve, žádná datum ale nezmínil, uvedla agentura AP.

K tamním obyvatelům se obrátil i během svého pravidelného poselství na Svatopetrském náměstí a vyjádřil jim svou podporu.

"Jakmile to bude možné, doufám, že přijedu a budu se moci s vámi vidět, abych vám přivezl útěchu v podobě víry, něhu otce a bratra, naději a podporu, kterou má křesťanství nabídnout," řekl papež před tisícovkami věřících shromážděných ve Vatikánu.

"Chtěl bych těmto milým lidem znovu vzkázat, že církev sdílí jejich utrpení a obavy," dodal.

Při zemětřesení zemřelo 290 lidí a bylo zraněno nejméně dalších 388 lidí, kteří se léčí v nemocnicích. Více než 2000 Italů přišlo o domov. Pro ně civilní obrana a dobrovolníci zřídili dočasné kempy v nejhůře postižených oblastech.

Vláda nyní čelí kritice kvůli nedostatečné připravenosti po ničivém zemětřesení o síle 6,3 stupně v roce 2009 blízko města L'Aquila, které si vyžádalo téměř 300 lidských životů a více než 1000 lidí bylo zraněno.

Související

Více souvisejících

Papež František Zemětřesení Itálie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy