Dva roky protimuslimské Pegidy: V Drážďanech se sešlo několik tisíc příznivců

Drážďany - Pegida dnes slaví druhé výročí svého vzniku. Na manifestaci v Drážďanech dorazilo přes šest tisíc příznivců tohoto hnutí, které ostře vystupuje proti islámu a uprchlíkům. Sešli se ale i odpůrci Pegidy.

Na akci Pegidy přišlo 6500 až 8500 osob, uvedla výzkumná organizace Durchgezählt citovaná DPA. Odpůrců dorazilo několik stovek. Policie popřela, že měla informace o teroristické hrozbě vůči oslavám Pegidy.

Svolavatelé odpůrců Pegidy tvrdili, že jim město omezilo možnost demonstrovat s ohledem na riziko islamistického útoku. Proto se prý museli držet dál od sympatizantů Pegidy.

Drážďany jsou kolébkou hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které zde vzniklo na podzim 2014. Vrcholu obliby dosáhla Pegida v lednu 2015, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo zhruba 20.000 lidí.

Předák Pegidy Lutz Bachman je souzen za podněcování nenávisti vůči uprchlíkům. V minulosti se na facebooku objevila jeho fotografie, na níž byl nalíčen jako Adolf Hitler.

Související

AfD (Alternativa pro Německo)

Proč na východě Německa roste popularita krajní pravice? Expert nabízí vysvětlení

Popularita krajně pravicových a populistických stran a hnutí ve východním Německu je následkem toho, že spolková vláda po znovusjednocení země v roce 1990 nebrala příliš vážně problémy a obavy obyvatel někdejší Německé demokratické republiky. Myslí si to novinář a jeden z předních odborníků na krajně pravicovou scénu v Německu Andreas Speit.
Drážďany

"Pryč s Merkelovou!" V Drážďanech bylo dusno, protestovali odpůrci islámu

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v Drážďanech proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které před pěti lety uspořádalo v saské metropoli svou první akci a dnes si toto výročí na shromáždění v centru města připomnělo. Protest proti Pegidě zorganizoval spolek Srdce místo štvaní, kterému se nelíbí aktivity protiimigračního a protiislámského hnutí, uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Pegida Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy