Mír na Ukrajině? Normandská čtyřka se dohodla na cestovní mapě k Ukrajině

Berlín - Nejvyšší představitelé Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska se ve středu večer na berlínském jednání o východní Ukrajině dohodli na vytvoření takzvané cestovní mapy, která by měla vést k míru. Po schůzce to podle agentury Reuters uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ministři zahraničí by ji měli vypracovat v listopadu.

Porošenko po téměř pětihodinovém jednání podle agentury DPA dále řekl, že se Rusko a Ukrajina shodly na přítomnosti ozbrojených jednotek Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v oblasti bojů na Donbasu. Porošenko také souhlasil se začátkem stahování vojáků ze čtyř nových oblastí na východě Ukrajiny.S oddělením bojujících stran na třech místech fronty počítala už dílčí dohoda ze září. Přestože přesun znepřátelených jednotek měl být hotov do tří dnů, nárazníková zóna byla zatím vytvořena jen na dvou místech.Pokud i ostatní účastníci berlínského jednání normandské čtyřky výsledky potvrdí, překoná nejspíš summit očekávání. Německá kancléřka Angela Merkelová ani další představitelé čtveřice evropských zemí od setkání žádné velké změny neočekávali.Konflikt na východní Ukrajině si za více než dva roky vyžádal přes 9600 obětí a na 22.000 zraněných.

Související

Více souvisejících

Petr Porošenko Ukrajina Normandská čtyřka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy