Mladić chtěl nesrbské obyvatelstvo vyhladit, tvrdil dnes žalobce

Haag - U Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) pokračuje proces s někdejším vrchním velitelem bosenskosrbské armády Ratko Mladićem. Právě on byl tím, kdo velel jednotkám, které během konfliktu na Balkáně vraždily a vyháněly civilisty s cílem vytvořit v Bosně etnicky čistý srbský ministát. Mladičova obhajoba se teď snaží svalit vinu na jiné, prohlásil dnes žalobce.

Mladić u soudu v Haagu čelí obžalobě z genocidy a dalších zločinů. Žalobce Alan Tieger tvrdí, že se obhájci generála Mladiče snaží představit svého klienta jako neškodného a neschopného důstojníka, odhodlaného bránit Muslimy proti lidem, jako byl radikální vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić. Uvedla to agentura AP.

Své argumenty podpořil také promítnutím krátkého videa, na němž je vidět Mladiče, jak v červenci 1995 přesedá schůzce s představiteli bosenských Muslimů v hotelu ve Srebrenici. Záběry byly podle žalobce natočeny krátce předtím, než Mladičovy jednotky v této bezpečnostní zóně pod ochranou OSN zmasakrovaly zhruba 8000 bosenských Muslimů, mužů a chlapců.

Hovořil o etnické čistce, která ničila nesrbské rodiny a společenství. „Nebál se toho, že by Muslimové mohli vytvořit stát, šlo mu o to je zcela vyhladit," dodal Tieger.

Třiasedmdesátiletý Mladić, oblečený v šedém obleku, dnes žalobci pozorně naslouchal a občas si otřel čelo. Od pátku by měla následovat i závěrečná řeč obhajoby. Mladić, zatčený v roce 2011, již několikrát řekl, že je nevinný. Žalobci pro něj nejspíš budou žádat doživotní trest.

Mladić je obviněn mimo jiné z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti během války v Bosně v letech 1992-1995, v níž zahynulo více než 100.000 lidí a více než dva miliony obyvatel musely opustit své domovy. Verdikt v 11 bodech obžaloby se očekává na začátku příštího roku.

Obviněn byl spolu s Karadžičem, který byl už v březnu odsouzen na 40 let vězení. Dnes se proti rozsudku odvolal. V tiskovém prohlášení Karadžić podle AP uvedl, že soud nebyl spravedlivý a že soudci se dopustili 48 chyb.

Přítomna v Haagu byla také předsedkyně sdružení srebrenických matek Munira Subašičová, která při krveprolití přišla o manžela a o syna, jenž by dnes oslavil 42. narozeniny. „Prokuratura předkládá velmi dobré důkazy, on (Mladić) se hájí lží," řekla agentuře AP Subašičová. Doufá, že Mladič, který je zesláblý po sérii mrtvic, nezemře, než padne rozsudek. Pokud nedostane trest smrti, měl by podle ní být odsouzen na doživotí.

Související

Více souvisejících

Radko Mladič soudy jugoslávie

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy