Eiffelova věž zhasla na znamení solidarity s Aleppem, Rusko a Asad čelí ostré kritice

Paříž - Eiffelova věž dnes ve 20:00 SEČ zhasla na znamení solidarity s Halabem (Aleppem). Toto severosyrské město včera dobyla Asadova armáda a panují obavy o osud desítek tisíc civilistů. Už nyní přicházejí zprávy o jejich bezdůvodném zabíjení. Solidaritu vyjadřují ale i další země.

Proslulá pařížská památka se už dříve oděla například do duhových barev k uctění památky obětí červnové střelby v gay klubu v americkém Orlandu, po březnových teroristických útocích v Bruselu zase svítila v barvách belgické vlajky. Zhasla k uctění památky obětí teroristických atentátů v Paříži v lednu a listopadu loňského roku.

Katarský emír šajch Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání rozhodl zrušit oslavy Národního dne, které se v Kataru konají 18. prosince jako připomínka sjednocení z roku 1878. Podle zprávy katarské tiskové agentury chce šajch vyjádřit "solidaritu s lidmi v Halabu, kteří jsou vystaveni nejhoršímu útlaku a mučení, přesunům a genocidě". Katar v konfliktu stojí za rebely, kteří usilují o svržení prezidenta Bašára Asada.

Turecká nevládní organizace IHH vyzvala aktivisty, aby na znamení solidarity s Halabem vyjeli k syrské hranici. Po této výzvě vyrazil z Istanbulu konvoj několika desítek nákladních aut s nákladem potravin a oblečení. IHH podle svého vedení vyslala do Sýrie už 350 nákladních automobilů.

Představitelé Turecka už v úterý oznámili, že se Turecko připravuje přijmout další lidi prchající z Halabu. Buduje se pro ně nové stanové město s kapacitou 80.000 lidí. Do Turecka se před syrským konfliktem uchýlily v minulosti už přes dva miliony Syřanů.

Před ruským velvyslanectvím v Kuvajtu se dnes sešlo několik set Kuvajťanů, kteří žádali zastavení bojů v Halabu. Mezi účastníky byly podle agentury AP jak liberálové, tak lidé z islamistických kruhů. Mnozí nesli fotografie syrských dětí a portréty, na kterých je Asad s hákovým křížem. Poslanec Džamaán Harbiš požadoval, aby Kuvajt kvůli ruské podpoře prezidenta Asada omezil vztahy s Ruskem. Chce také, aby Kuvajt přijal více syrských uprchlíků.

Související

Více souvisejících

eiffelova věž Katar Sýrie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 34 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy