Německo se loučilo s exprezidentem Herzogem: Jeho odkaz je pokladem pro naši zemi, řekl Gauck

Berlín - V Berlínském dómu se dnes konala smuteční bohoslužba za zesnulého exprezidenta spolkové republiky Romana Herzoga. Politici při obřadu vyzdvihli jeho snahy o smíření se zeměmi střední a východní Evropy nebo jeho podporu evropskému projektu.

"Skláníme se před prezidentem, jehož odkaz je pokladem pro naši zemi. A on sám byl darem pro tuto zemi. Skláníme se před Romanem Herzogem v hluboké vděčnosti," řekl německý prezident Joachim Gauck.

Herzog podle něj Německu dokázal dodávat odvahu jít novými cestami a nebát se reforem a změn. Gauck dále ocenil, že se Herzog jako politik nevyhýbal žádnému tématu a měl odvahu stát za svým přesvědčením. Připomněl jednu z jeho prvních zahraničních cest ve funkci, která směřovala do Varšavy.

Psali jsme: Herzog bude Evropě chybět. Politici vzpomínají na německého exprezidenta, truchlí i Klaus  

Na tu vzpomněl i šéf Evropské rady Donald Tusk, podle něhož tehdy na účast německého prezidenta na akci u příležitosti 50. výročí varšavského povstání hledělo mnoho Poláků velmi skepticky. "On ale našel slova, která řadu skeptiků přesvědčila," poznamenal Tusk na smuteční ceremonii, které se účastnila také kancléřka Angela Merkelová.

Na Herzogovy snahy o smíření Německa se zeměmi východní a střední Evropy se vzpomínalo také nedávno u příležitosti 20. výročí podepsání česko-německé deklarace. Tehdejší německý prezident byl spolu s Václavem Havlem jedním z politiků, kteří pomohli vytvořit atmosféru, v níž bylo přijetí této zásadní deklarace možné.

Související

Berlín, ilustrační foto

Herzog bude Evropě chybět. Politici vzpomínají na německého exprezidenta, truchlí i Klaus

BerlínPraha - Ve věku 82 let v úterý zemřel německý exprezident Roman Herzog. Politici připomínají jeho zásluhy. Kancléřka Angela Merkelová ocenila fakt, že uměl otevřeně pojmenovat problémy. Současný německý prezident Joachim Gauck vyzdvihl, jak se Herzog snažil o usmíření se sousedy. Miloš Zeman vyzdvihl Herzogův přínos při vyjednávání o česko-německé deklaraci v roce 1997.

Více souvisejících

Roman Herzog Německo Joachim Gauck

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy