Dusno v Mnichově: Kongres nakope Rusku p*del, vzkázal senátor Lavrovovi

Mnichov - Vlivný republikánský senátor Lindsey Graham si na bezpečnostní konferenci v Mnichově pustil pusu na špacír. Chce trest pro Rusko za údajné hackerské útoky během prezidentské kampaně v USA.

"Mému příteli panu Lavrovovi: Doufám, že pocítíte důsledky," řekl Graham směrem k ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi. "Rok 2017 bude rokem, kdy Kongres nakope Rusku prdel," prohlásil americký senátor.

Administrativa exprezidenta Baracka Obamy z hackerských útoků otevřeně obvinila Rusko, Moskva ale veškerá nařčení odmítla. Graham řekl, že chce v Kongresu představit společný návrh demokratů a republikánů k novým protiruským sankcím.

"Můj cíl je dostat to na Trumpův stůl. Doufám, že vezme za svou myšlenku, že jako vůdce svobodného světa by s námi na potrestání Ruska měl spolupracovat," uvedl Graham. Dodal, že má největší obavy z toho, že Trump dosud nikdy před kamerou neprohlásil, že Rusové budou muset za zásahy do voleb zaplatit.

Psali jsme: Kyberválka mezi Ruskem a Skandinávií? Přišly velmi závažné informace Nuda a hon na čarodějnice. Kreml znovu odmítl zprávu o zasahování do voleb v USA Zapojení ruských agentů do hackerských útoků? Nové důkazy mění situaci, píše prestižní deník  

Tvrdým kritikem prezidenta Trumpa je také Grahamův stranický kolega ze Senátu John McCain. Ten se v Mnichově v rozhovoru se stanicí NBC News postavil za média, která Trump dlouhodobě kritizuje. Omezení svobody tisku je podle McCaina cesta, jak diktátoři začínají.

"Nesnáším tisk. A vás obzvlášť nesnáším," řekl McCain v rozhovoru v dnešním vydání pořadu Meet the Press. "Faktem ale zůstává, že vás potřebujeme. Potřebujeme svobodný tisk. Musíme ho mít. Je to nezbytné," řekl s tím, že demokracie se bez svobody médií nemůže obejít.

Související

Ted Cruz

Trump bez důkazů zpochybňuje regulérnost voleb. Republikáni ho kritizují i hájí

Ostrou kritiku od některých republikánských politiků si dnes vysloužil prezident Donald Trump za výroky, jimiž zpochybnil regulérnost voleb. Řekl mimo jiné, že demokraté se mu snaží vítězství ukrást. Bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpova slova za nezodpovědná, nepřijatelná jsou také podle guvernéra státu Maryland Larryho Hogana. Na Trumpovu obranu se naopak postavili senátoři Lindsey Graham či Ted Cruz.

Více souvisejících

Lindsey Graham (senátor USA) Bezpečnostní konference v Mnichově Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy