Kanada miluje uprchlíky a přijme je všechny? Je to prý úplně jinak

Brusel/Ottawa - V médiích se často hovoří o Kanadě jako o vzoru imigrační politiky. Země totiž přijala 45 tisíc syrských uprchlíků a podle mnohých tak není xenofobní ani rasistická. Ve skutečnosti má ale přijímání migrantů velmi tvrdá pravidla.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se do Kanady vydal jako člen výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) Evropského parlamentu. Cílem mise bylo seznámit se s imigračním přístupem v této zemi a vidět skutečnou realitu přijímání a integrace uprchlíků a migrantů do kanadské společnosti.

EuroZprávy.cz následně upozornil, že Kanada přijímá syrské uprchlíky z Libanonu, Jordánska nebo Turecka. Přijala sice už přes 45 tisíc lidí, pečlivě si je ale vybírá a tajné služby všechny prověřují, zejména v otázce bezpečnosti, kriminální minulosti a zdraví. Navíc, lidé, kteří jsou přivezeni do Kanady jako uprchlíci, musí po určité době náklady na cestu státu uhradit.

Kanada nepřijímá migranti, kteří nemohou prokázat svou minulost, ani samostatné muže ve věku 18 – 35 let, ale výhradně rodiny, které jsou schopnější se integrovat do společnosti. Smyslem přesunu je totiž začít žít a pracovat, nikoliv být na sociálních dávkách. Každý, kdo chce žít v Kanadě, musí také umět jazyk.

Podle europoslance za posledních 15 let Kanada přijala na 3,7 milionu lidí, pouze malá část příchozích se ale vrátila domů. Většina zde zůstala a tvoří součást zdejší společnosti. "Na integraci Kanada ročně vydává stovky milionů dolarů – především na výuku jazyků. Další miliony dolarů jdou ze soukromých zdrojů a různých nadací velkých firem. Většina příchozích jsou ekonomičtí migranti, na kterých stojí i současná důchodová politika a velká část HDP Kanady," uvedl.

Kanada překvapivě přijímá ekonomické migranty, například vědce, investory, podnikatele nebo bohaté lidi s rodinami. Vedle nich jsou pak přijímáni lidé na manuální práci, kterou v Kanadě nechce nikdo dělat. Takoví lidé mají právo na získání trvalého pobytu a tvoří velkou část z ročně přijímaných 250.000 lidí. 

"V roce 2015 přijala Kanada 271.820 lidí. Z toho bylo 170.375 ekonomických migrantů, 61.731 bylo rodinných příslušníků migrantů a uprchlíků žijících v Kanadě. Samotných uprchlíků bylo 32.114. Přesně 7.600 lidí tvořilo skupinu nezařaditelných migrantů," upozornil EuroZprávy.cz Zdechovský.

Podle něj by se právě to mělo politikům v Evropě důsledně opakovat. "Každá migrační politika má mít jasně daná pravidla a vycházet z potřeb zemí. Kanaďané především po druhé světové válce, měli na toto téma velkou řadu společenských a politických diskusí. A to v době, kdy řada lidí se chytá tématu povinných kvót, tu prostě chybí," dodal.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Kanada Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy