Zánik Středoevropské univerzity? Čeští akademici poslali Orbánovi kritický dopis

Budapešť/Praha - Parlament v Budapešti dnes schválil novelu vysokoškolského zákona, která by mohla ohrozit působení zahraničních akademiků a vědců v Maďarsku. Hrozí i zánik Středoevropské univerzity (CEU). Už se ozvaly české vzdělávací a kulturní instituce.

Obávají se zejména o fungování tamní Středoevropské univerzity, která byla založena v roce 1991 v Praze a od roku 1996 funguje v Budapešti. Jejím zakladatelem je americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější Orbánovy vlády.

Proti vládnímu návrhu zákona už v neděli demonstrovaly tisíce lidí:

"Takto diskriminační zneužívání práva je charakteristikou nedemokratických, autoritářských režimů, o kterých jsme předpokládali, že se po zkušenostech z minulého století do Evropy již nevrátí. Jednání maďarské vlády se tak řadí vedle nedávné politické a nacionalistické čistky na tureckých univerzitách a snahy ruského režimu zavřít Evropskou univerzitu v Petrohradě," uvedli zástupci českých vzdělávacích institucí v otevřeném dopise.

Jeho adresáty jsou maďarský premiér Viktor Orbán, navrhovatel novely zákona o vysokých školách Zoltán Balog a rektor Středoevropské univerzity Michael Ignatieff.

Autoři dopisu připomínají, že pro evropský přístup ke vzdělanosti je typická otevřenost, svoboda bádání a mezinárodní spolupráce. Nynější kroky Orbánovy vlády jdou podle nich proti této tradici.

Dopis podepsali zástupci tří fakult Univerzity Karlovy, děkan Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze, ředitelé pražského Ústavu mezinárodních vztahů, Knihovny Václava Havla a Filozofického ústavu Akademie věd ČR a ředitelka Asociace pro mezinárodní otázky.

Související

Soros, George

Soros vytvoří globální univerzitu OSUN, má vzdorovat autoritářským režimům

Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity, aby tak čelil autoritářským režimům a klimatickým změnám. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a klimatické změny považuje za hrozby, které ohrožují přežití civilizace.

Více souvisejících

Středoevropská univerzita (CEU) George Soros Viktor Orbán Maďarsko Vysoké školy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy