Barbarství v Idlibu: Za chemickým útokem stojí Asad, tvrdí Johnson. Velmi kriticky se vyjádřil Libanon

Brusel - Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese chemický útok v provincii Idlib ukázal, že v Sýrii se dál dějí válečné zločiny a často je porušováno mezinárodní humanitární právo. Británie je přesvědčená, že plyn nasadila Asadova armáda.

Útok na povstalci ovládané město Chán Šajchún si podle některých zdrojů vyžádal nejméně 100 obětí a 400 raněných. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Moskva i Sýrie takový útok popírají.

Guterrés při příchodu na dnešní konferenci o pomoci a budoucnosti Sýrie v Bruselu prohlásil, že pachatelé útoků musí nést zodpovědnost, vyhnul se ale odpovědi na otázku, zda vinu nese režim prezidenta Bašára Asada. "Je třeba věc jednoznačně vyšetřit, abychom se zbavili veškerých pochybností. Odpovědnost je nutné vyvodit na základě tohoto vyšetřování," uvedl pouze.

Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona ale důkazy jednoznačně směřují k tomu, že za chemickým útokem, který podle některých zdrojů usmrtil okolo stovky lidí, stály Asadovy síly. "A že to udělali s plným vědomím toho, že používají nelegální zbraně k barbarskému útoku na vlastní lidi," řekl v Bruselu Johnson.

"Jsem přesvědčen, že Rada bezpečnosti OSN dostojí své zodpovědnosti," prohlásil Guterres. Rada se kvůli incidentu schází dnes odpoledne. Francie, Británie a USA navrhly rezoluci, která údajný útok chemickými zbraněmi odsuzuje. "Tohle je moment pravdy," poznamenal k odpolednímu jednání generální tajemník OSN.

Útok podle Guterrese dokládá potřebu vyvinutí tlaku na strany sedmiletého syrského konfliktu, aby konečně pochopily, že je třeba jej ukončit.

Německý ministr zahraničí Siegmar Gabriel dnes na bruselské konferenci vyzval Rusko, aby rezoluci podpořilo. Moskvu v Bruselu nezastupuje ministr zahraničí Sergej Lavrov, ale jen jeho náměstek. Na konferenci zcela chybí klíčový regionální hráč, kterým je Turecko. Dosud oficiálně kandidát na členství v EU se v posledních měsících s unií a některými jejími členy rozhádal a stále úžeji spolupracuje s Moskvou.

Ostrá slova dnes v Bruselu volil i libanonský premiér Saad Harírí. Svět by podle něj neměl být úterním útokem překvapen, neboť je to světové společenství, které podobné věci svou nečinností syrskému režimu umožňuje. "Do Bruselu dnes každý přijel, aby tu udělal prohlášení. Ale režim už své prohlášení udělal v Sýrii. Bohužel nikdo nemá odvahu na to, něco proti tomu režimu udělat," řekl novinářům Harírí. Připomněl také, že v Libanonu je nyní 1,5 milionu syrských uprchlíků a situace se stává neudržitelnou.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rok od amerického útoku na Sýrii: Co se od té doby změnilo? A co bude dál?

Před rokem Spojené státy zahájily svůj první vojenský útok proti syrskému režimu. Mnozí předpokládali, že půjde o krok, který by mohl zásadním způsobem změnit občanskou válku v této zemi. Americké válečné lodě 6. dubna 2017 bombardovaly vládní leteckou základnu raketami. Stalo se tak den poté, co při chemickém útoku připisovaném syrské vládě zemřelo více než 80 Syřanů. Změnilo se ale od té doby vůbec něco?

Více souvisejících

plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) António Guterres Boris Johnson OSN Bašár Asad libanon

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy