To bych nikomu nepřál. Zraněný fotbalista Dortmundu poprvé emotivně promluvil o útoku

Dortmund – Fotbalista týmu Borussia Dortmund Marc Bartra, které byl zraněn přu úterním bombovém útoku na autobus jeho mužstva, poprvé promluvil o celém incidentu. Uvedl, že nikomu na světě nepřeje, aby zažil to, co on.

„Ta bolest, panika a nejistota. Nevěděl jsem, co se děje, nebo jak dlouho to bude trvat ... bylo [to] nejdelších a nejtěžších 15 minut v mém životě,“ napsal Bartra v pátek na Instagram.

Hoy he vuelto a recibir en el hospital la visita que más feliz me hace. Ellas son mi todo, la razón por la que lucho para superar siempre los obstáculos y este ha sido el peor de mi vida, una experiencia que no desearía a nadie en este mundo. El dolor, el pánico y la incerteza de no saber lo que estaba pasando, ni cuánto tiempo duraría... fueron los 15 minutos más largos y duros de mi vida. A todo esto os quiero decir, que creo que el shock de estos días va disminuyendo cada vez más y a la vez se suman las ganas de vivir, de luchar, de trabajar, de reír, de llorar, de sentir, de querer, de creer, de jugar, de entrenar, de seguir disfrutando de mi gente, seres queridos, compañeros, de mi pasión, de defender, de oler el césped como hago antes de que empiece el partido y motivarme. De ver las gradas llenas de personas que aman nuestra profesión, gente buena que sólo quiere que le hagamos sentir emociones para olvidarse del mundo y sobre todo de este mundo en el que vivimos, cada vez más loco. Lo único que pido, LO ÚNICO, es que vivamos TODOS en paz y dejemos atrás las guerras. Estos días cuando me miro la muñeca, hinchada y malherida, sabéis qué siento? Orgullo. La miro orgulloso pensando en que todo el daño que querían hacernos el martes, se quedó en esto. Gracias a los doctores, enfermeras, fisioterapeutas y personas que me ayudan a recuperar y que la muñeca quede perfecta. A las miles y miles de personas, medios, organizaciones de todo tipo, el BVB y compañeros, que me habéis hecho llegar vuestro apoyo y cariño. Por pequeño que sea, me ha llenado increíblemente de fuerzas para seguir SIEMPRE adelante. Necesitaba escribir y desahogarme y así zanjar todo para ya solo pensar en ponerme al 100% lo más pronto posible! Un saludo muy grande! Marc ?

Příspěvek sdílený Marc Bartra (@marcbartra), Dub 14, 2017 v 3:38 PDT

Španělský obránce si zlomil zápěstí a pořezal se o rozbité sklo při útoku na autobus dortmundských fotbalistů. K útoku došlo před plánovaným utkáním s AS Monako. Zápas byl přeložen na následující den – toto rozhodnutí trenér Dortmundu Thomas Tuchel kritizoval. Monako nakonec vyhrálo 3:2.

Tuchel v televizním rozhovoru uvedl, že nechal na hráčích rozhodnutí, zda chtějí nastoupit. Nikdo to neodmítl. "Všichni jsme v šoku a myslíme na Marca. Doufáme, že bude zase brzy v pořádku. Ten zápas odehrajeme pro něj," řekl kapitán Marcel Schmelzer ještě před utkáním.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila útok za „odporný“. Podobně se vyjádřili i další němečtí a evropští politici. 

Související

Ilustrační foto

28násobný pokus o vraždu. Útočník na fotbalisty Dortmundu si vyslechl trest

Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus s fotbalisty Borussie Dortmund, půjde na 14 let do vězení. Rozhodl o tom dnes soud v západoněmeckém Dortmundu, který ho shledal vinným z pokusu o mnohonásobnou vraždu. Sergej W. chtěl podle vyšetřovatelů na činu vydělat, když spekuloval na propad akcií fotbalového klubu.
exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017)

Dostane doživotí? Proces s útočníkem na hráče Dortmundu spěje ke konci

Devětadvacetiletý Němec, který loni trojicí bomb zaútočil na autobus fotbalistů bundesligové Borussie Dortmund, by měl podle svých obhájců ve vězení strávit méně než deset let. Navrhli to dnes v závěrečné řeči soudu v západoněmeckém Dortmundu. Obžaloba pro Sergeje W., který se k činu už dříve přiznal, požaduje doživotí.

Více souvisejících

exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund (11.4.2017) Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy