Le Penová chystá velkou ofenzívu. Levice je v demoliční fázi, přiznal Valls

Paříž - Podle deníku Le Parisien chystá Marine Le Penová na příští dva týdny mohutnou ofenzivu. K výsledkům voleb se vyjádřil též expremiér Manuel Valls. Francouzská Socialistická strana (PS) je podle něj v rozpadu.

Šéfka Národní fronty prý doufá, že přiláká i hlasy voličů tradiční pravice a podle jejích spolupracovníků se ji chystají podpořit i někteří republikánští poslanci, jejichž kandidát François Fillon skončil třetí. Le Penovou by tak podle komentátorů mohlo podpořit 20 až 30 procent voličů Republikánů.

Dále by nacionalistické političce mělo pomoci to, že levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, který skončil jako čtvrtý, odmítl kohokoli doporučit pro hlasování ve druhém kole. Podporovatelé Mélenchona, který obdržel téměř 20 procent hlasů jako Fillon, představují mnohamilionovou sílu a zároveň velkou neznámou, jak se zachová.

Deziluze z porážky levice může tyto voliče odradit od další účasti, ale na druhou stranu je může lákat mnohé z protievropské Mélenchonovy rétoriky u Le Penové.

Ta podle Le Parisien svým blízkým spolupracovníkům řekla, že je ochotna přijít s kompromisními postoji, aby získala ve druhém kole širší podporu. Ví, že mezi prvním a druhým kolem voleb bude čelit tlaku ze všech stran. Nedá se však očekávat, že by odpor proti ní byl tak masivní, jako když před 15 lety do druhého kola postoupil její otec Jean-Marie Le Pen, proti němuž pak vyšlo protestovat do ulic přes milion lidí.

Valls za PS prohrál v primárních volbách souboj o kandidaturu. Porazil ho Benoit Hamon, který ale v neděli získal jen 6,35 procenta hlasů, což je pro socialisty nejhorší výsledek v prezidentských volbách za desítky let.

"To je konec jednoho příběhu. Od referenda o Maastrichtu v roce 1992 (od referenda o Smlouvě o EU) jsme se nepoučili o tom, jak má vypadat levice. Mohou patřit k téže politické rodině lidé, kteří nesdílí stejné názory o Evropě, ekonomice, podnicích? Nemyslím. Jsme v demoliční fázi a já bych si přál, abychom brzy přešli do fáze výstavby," řekl Valls.

Znovu vysvětlil, proč v prvním kole nevolil vítěze primárních voleb PS, ale centristu Emmanuela Macrona, který z prvního místa postoupil do květnového druhého kola prezidentských voleb. "Všichni neseme za ten (Hamonův) výsledek odpovědnost. Mým hlavním hlediskem byl zájem Francie. Možná jsem neměl sdělovat svůj názor. Ale lze si představit, že zodpovědný politik nevyjádří svůj názor? Na rozdíl od jistých členů vlády, já jsem svou odpovědnost splnil," prohlásil Valls.

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii Marine Le Pen Emmanuel Macron Jean-Luc Mélenchon Manuel Valls Francie

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy