Mélenchon spustil anketu ohledně 2. kola voleb ve Francii, hlasovat pro Le Penovou nelze

Paříž - Představitel francouzské krajní levice Jean-Luc Mélenchon skončil v 1. kole prezidentských voleb s 19,58 procenty hlasů těsně čtvrtý. Na rozdíl od dalších poražených ale nevyzval k podpoře centristy Emmanuela Macrona ve druhém kole. Nejprve se mají vyjádřit lidé na internetu.

Mélenchon se dnes začne po internetu ptát svých příznivců, koho budou volit v druhém kole 7. května, budou se moci vyjádřit ohledně svých preferencí až do 2. května. Ať už bude výsledek poradní ankety jakýkoli, Mélenchon podle Le Figaro sám nesdělí, komu odevzdá svůj hlas.

Podle průzkumů veřejného mínění hodlá 17 až 19 procent příznivců Mélenchonova hnutí Nepodrobená Francie (La France insoumise) hlasovat pro šéfku krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou. Tato možnost přitom podle Le Figaro v anketě chybí.

Mélenchonovi sympatizanti mohou označit možnost "zdržím se hlasování", "budu volit Emmanuela Macrona" nebo "vhodím prázdnou obálku nebo neplatný lístek".

K podpoře Macrona už kromě končícího prezidenta Françoise Hollandea vyzvali poražení uchazeči konzervativní pravice a socialistů François Fillon (v prvním kole 20,01 procenta hlasů) a Benoit Hamon (6,36 procenta hlasů).

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii Jean-Luc Mélenchon Emmanuel Macron Marine Le Pen Francie

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy