Proč uvádí Macron levicové voliče do rozpaků? Anketa přinesla zajímavé odpovědi

Londýn/Paříž - Podle průzkumů v druhém kole francouzských prezidentských voleb centrista Emmanuel Macron porazí nacionalistku Marine Le Penovou. Britský list The Guardian uspořádal anketu, v které se ptal levicových voličů na dění ve Francii.

Krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, který v prvním kole získal 19 procent, se dosud jasně nevymezil, ani svým příznivcům nedal pokyn, koho ze dvou kandidátů podpořit. To, jak se rozhodnou, bude hrát v konečném součtu hlasů pro Macrona, ekonomického liberála zaměřeného na hospodářský rozvoj, zásadní roli.

"Volil jsem Mélenchona, byl totiž jediný, jehož program nabízel určitou naději pro sociální oblast a problematiku životního prostředí. Rozhodně nebudu volit Le Penovou, ale nejsem si ani jistý tím, že budu volit Macrona. Jeho politika přinese jen více sociální nerovnosti a pomůže Národní frontě nabýt na síle," prohlásil Eddy (39), který žije v Dijonu a pracuje jako úředník místní správy.

"Ve sféře hospodářství bude Macronova politika o něco liberálnější. Jinak nepřinese nic nového. Ale všem to, zdá se, náramně vyhovuje: médiím, velkým společnostem, bankám i Německu," uvedl dále Eddy.

Další z dotázaných Clément (33), který žije v Londýně a je otcem dvou dětí, k volbám uvedl: "Jsem docela zklamaný, ale vlastně mě to nijak nepřekvapuje. Vadí mi, že se Le Penová dostala do druhého kola a že Macron je produktem - mnohdy bezobsažným - marketingu. S velkou pravděpodobností se stane příštím francouzským prezidentem a naváže na liberální politiku, která už napáchala nemálo škod a z části je i důvodem, proč tolik Francouzů volilo krajní pravici."

"Macron bude udržovat nynější status quo, stane se loutkou průmyslových a korporátních lobby, které naší demokracii omamují. Žádný div, že Němci a finanční trhy dnes plesají," dodal Clément.

Pierre (25), který žije v Londýně a živí se jako designér, v prvním kole hlasování podpořil Mélenchona. "Samo sebou si přeju, aby vyhrál Macron. V prvním kole jsem ho nevolil, lístek jsem hodil Mélenchonovi. Ale nedokážu si představit, že by mou zemi vedl někdo jako Marine Le Penová. Má zastaralé postoje a přála by si, aby Francie vypadala jako v 70. letech," řekl.

"Chtěla jsem volit Mélenchona, ale jeho náhled na Evropu mě odradil a nakonec jsem hlasovala pro (Benoita) Hamona. Rozhodně nejsem spokojená s prací, kterou za posledních pět let odvedli (François) Hollande a (bývalý francouzský premiér Manuel) Valls. Hamon avšak nabízel něco nového a věřil v Evropu," prohlásila Camille. "Z brexitu je mi zle a úzkost, kterou vyvolala u Francouzů žijících v Británii, bych nepřála nikomu dalšímu zakusit. Mám pocit, jako by mě zahnali do kouta, jako by francouzská levice zašla na úbytě," dodala.

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii Emmanuel Macron Marine Le Pen Jean-Luc Mélenchon Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy