V Belgii soudí osm arabských princezen, krutě zacházely se služebnictvem

Brusel - Tento týden začal v Belgii proces s osmi princeznami ze Spojených arabských emirátů, které krutě zacházely se služebnictvem. Žalobce je chce poslat na 18 měsíců do vězení a pokutu 1,9 milionu eur. Rozsudek má být vynesen 23. června.

Šajcha Hamda Nahjánová, sedm jejích dcer a jejich bývalý indický majordomus jsou obviněni z nelidského zacházení s personálem za jejich pobytu v Belgii. Proces s "princeznami z hotelu Conrad" je velmi sledován, neboť v něm jde o neuvěřitelný případ moderního otrokářství.

Členové vládnoucího rodu Nahjánů obývali v roce 2008 osm měsíců čtvrté patro nejluxusnějšího bruselského hotelu, který se v té době jmenoval Conrad. Přivezli si s sebou asi 20 služebných z nejrůznějších zemí a některé z nich podaly za kruté zacházení žalobu. Tvrdí, že byly pod dozorem strážců, nesměly se vzdálit z hotelu, k jídlu měly zbytky po princeznách a jedna uvedla, že nedostala nic jíst ani pít po tři dny. Plnit příkazy musely být připraveny po 24 hodin denně.

Při přijetí do práce musely odevzdat pasy, spaly v místnostech po osmi, přičemž pro některé nebyly k dispozici matrace. Některé mohly spát jenom u dveří do pokojů princezen, aby mohly přijít co nejrychleji.

Princezny jsou souzeny v nepřítomnosti a podle soudních zdrojů jim kromě vězení hrozí i pokuta v řádu statisíců eur. Ze žalujících se k soudu tento týden dostavily dvě osoby. "Když jsme přijela, myslela jsem, že to je ráj. Ale vzali mi pas a od té chvíle jsem vyměňovala pleny dětem. Nespala jsem nikdy v pokoji, ale na chodbě. Pokoj sloužil jako převlékárna pro děti," sdělila ve výpovědi jedna z nich.

Oběti požadovaly až 7500 eur jako odškodné za morální újmu a 50 eur za každý pracovní den. Jejich nároky tak lehce překračují milion eur, což je pro vládnoucí rod SAE nicotná částka, jak poznamenal belgický list La Dernière Heure.

Související

Více souvisejících

Belgie spojené arabské emiráty otroctví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy