Vzpoura proti Bruselu? Předseda europarlamentu rozzuřil kontinent, snáší se na něj vlna kritiky

Brusel – Jak jsme vás již informovali, šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani připravuje návrh na radikální přepracování rozpočtu Evropské unie, který by výrazně omezil peníze určené pro dosud hlavní příjemce – zemědělce. Podle jeho plánu by měly být peníze spíše investovány do oblastí jako je bezpečnost, imigrace, nezaměstnanost mladých lidí a změny klimatu. Jeho návrh se ale setkal s tvrdým odmítnutím.

Proti Tajaniho plánu se obratem postavila zemědělská lobby, rozzlobené reakce přichází z celého kontinentu, informuje server Politico. Jeho plán totiž může mít za následek drsné škrty ve výši asi 58 miliard eur ročně. Tyto peníze by chtěl vzít šéf europarlamentu zemědělcům, kteří je dostávají prostřednictvím společné zemědělské politiky.

Jeden úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity, řekl, že Tajaniho kancelář strávila celé dopoledne uklidňováním politiků - například irského europoslance Maireada McGuinnesse, bývalého novináře zaměřeného na zemědělství, nebo evropského komisaře pro zemědělství Phila Hogana a svazu zemědělců Coldiretti.

„Pokud chce Tajani vážně využít rozpočet, aby co nejlépe řešit dlouhodobé problémy, kterým Evropa čelí, musí uznat mimořádnou hodnotu společné zemědělské politiky,“ řekl Thierry de l'Escaille, generální tajemník Organizace evropských vlastníků půdy. „Závažné škrty rozpočtu by ohrozily naši zemi nezaměstnaností, snížila by se naše schopnost zmírňovat změny klimatu a zabránit dalšímu poklesu evropské biologické rozmanitosti.“

Dva další parlamentní zdroje uvádí, že odpor byl tak intenzivní, že Tajaniho tým okamžitě vycouval z myšlenky, že se škrty dotknou rozpočtu společné zemědělské politiky, která představuje téměř 40 procent ročních výdajů EU.

V reakci na plán polský zákonodárce Czesław Siekierski, který předsedá výboru Evropského parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova, řekl, že „udělá cokoliv, aby bránil zemědělský rozpočet“. „Brexit, spolu s jeho důsledky pro rozpočet EU, tedy i financování společné zemědělské politiky, stačí na to, abychom si dělali starosti,“ napsal v e-mailu kolegům v zemědělském výboru.

Siekierski uvedl, že polovina příjmů zemědělců v EU pochází z přímých plateb ze společné zemědělské politiky a že bez této podpory by to „většina našich zemědělců nezvládla, což by zase vážně ohrozilo nejen budoucnost evropských venkovských oblastí ... ale i zajištění potravin pro 500 milionů lidí.“

Ne všichni zákonodárci jsou ale proti Tajaniho myšlence. Německý europoslanec Bernd Kölmel, rozpočtový mluvčí skupiny Evropských konzervativců a reformistů, napsal Tajanimu: „Vážený pane prezidente, jsme rádi, že souhlasíte s mnoha myšlenkami skupiny ECR ... To je velmi pozitivní rozdíl od vašeho předchůdce [Martina Schulze].“

Podle Tajaniho plánu by část rozpočtu určeného na zemědělství měla být věnována do fondu pro obranu a bezpečnost. Zvýšené finanční prostředky by měly být přiděleny také hraniční agentuře EU Frontex a na policejní a azylovou politiku.

Související

Více souvisejících

Antonio Tajani EU (Evropská unie) zemědělci

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 52 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy