Szydlová v Osvětimi hájila boj proti migrantům, vysloužila si kritiku

Varšava - Polská premiérka Beata Szydlová si dnes vysloužila kritiku, když během pietního aktu u příležitosti 77. výročí prvního transportu do Osvětimi zřejmě skrytě hájila vládní protiimigrační politiku. Vyjádření Szydlové prý bylo nevhodné vzhledem k okolnostem a místu, napsala agentura AP. Za války nacisté v komplexu Osvětim-Březinka povraždili 1,1 až 1,5 milionu lidí. Mezi prvními oběťmi byli Poláci, kteří bojovali proti německé okupaci.

"V dnešní neklidné době je Osvětim důležitou lekcí, která nám ukazuje, že je nutné udělat vše k obraně bezpečnosti a života občanů," řekla Szydlová.

Tento výrok byl podle AP pochopen jako obrana polské vládní politiky vůči imigrantům. Polsko společně s Českou republikou a Maďarskem odmítlo plnit kvóty na přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka, Evropská komise proto dnes vůči těmto třem zemím zahájila řízení pro neplnění unijních povinností.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) vyjádření Szydlové nejdříve zveřejnila na svém twitteru. Komentář však vyvolal šok a nařčení ze zneužívání historie pro politické účely, strana ho tak následně smazala.

"Taková slova by polský premiér na tomto místě neměl nikdy vyslovit," napsal na twitteru předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk.

Premiérka podle kritiků využila k vládní propagandě největší hřbitov Evropy. "Szydlová dnes ukázala, že ke své primitivní propagandě bez problémů využije živé Araby i mrtvé Židy," napsal na svém twitteru redaktor polské verze týdeníku Newsweek Tomasz Lis.

"Osvětim nám musí připomínat potřebu bránit univerzální lidská práva, ne zavírání hranic uprchlíkům," řekl Rafal Pankowski, šéf organizace Nikdy více zabývající se problematikou rasismu a extremismu.

Podle vládního mluvčího Rafala Bochenka premiérčina řeč neobsahovala žádný nesnášenlivý podtext, ale soustředila se na polské utrpení a hrdinství během druhé světové války.

Související

Andrzej Duda

Duda podepsal vznik komise, která vyšetří vliv Ruska v Polsku

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí podepsal zákon ustavující vyšetřovací komisi, která se má zabývat ruským vlivem v zemi mezi lety 2007 až 2022. Polsko patří k největším podporovatelům Ukrajiny, kterou Rusko napadlo na konci loňského února.
Andrzej Duda

Volby v Polsku: Prezidentem zůstane Duda, opozice zvažuje soud

Současný polský prezident Andrzej Duda v nedělních volbách svůj post obhájil. Ukazují na to výsledky z 99,98 procenta volebních místností, o kterých dnes informovala státní volební komise. Poražený z nedělního druhého kola voleb, varšavský primátor Rafal Trzaskowski z opoziční proevropské Občanské platformy (PO), vítězi voleb pogratuloval.

Více souvisejících

Beata Szydlová Polsko Osvětim

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy