Jak vlastně zemřel muž před londýnskou mešitou? Možná se nestal obětí útočníka s dodávkou

Londýn – Britští vyšetřovatelé se stále snaží zjistit příčinu smrti muslimského muže, který zemřel během útoku dodávkou poblíž mešity v londýnské části Finsbury Park. Podle agentury AP o tom ve středu informoval londýnský policejní šéf řekl.

Metropolitní policejní komisař Cressida Dick řekl, že lékaři provedli zvláštní posmrtné ohledání oběti, kterou je 51letý Makram Ali. Alimu nebylo dobře a dostával první pomoc v pondělí po půlnoci právě ve chvíli, kdy dodávka najela do hloučku muslimů, kteří se nad ním skláněli.

Bude důležité, aby policie a státní zástupci určili, zda zemřel v přímém důsledku útoku dodávkou. V případě, že bude určeno, že za jeho smrt může útočník, mohl by podezřelý mohl čelit vážnějším obviněním, než kdyby bylo zjištěno, že Ali zemřel z jiných důvodů.

Policie už označila incident jako teroristický útok zaměřený na muslimy. Ali byl prohlášen za mrtvého na místě činu a devět dalších lidí bylo hospitalizováno. Britský ministr zdravotnictví ve středu uvedl, že čtyři pacienti jsou stále hospitalizováni, dva jsou v kritickém stavu.

Podezřelý Darren Osborne (47) je vyslýchán policií. Osborne, který žil ve Walesu, byl obviněn hned z několika trestných činů, včetně přípravy nebo podněcování k terorismu.

Po útoku výrazně vzrostlo napětí nejen v Londýně. Ve středu musela policie taserem omráčit muže, který údajně útočil na  lidi v parku u mešity Regents v severním Londýně. Později policie uvedla, že nikdo napaden nebyl a že muž mával lžící na boty směrem na lidi vycházející z mešity. Policie také uvedla, že incident nebyl vyhodnocen jako s terorismem související čin.

Ve středu se s vůdci komunity sešel také princ Charles a projevil podporu londýnským muslimům, kteří v posledních měsících mluví o nárůstu trestných činů z nenávisti.

Související

Dodávka najela do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017)

Muž, který loni najel do skupiny muslimů, byl usvědčen z vraždy

Londýn - Brit, který loni u londýnské mešity najel dodávkou do skupiny muslimů, byl dnes uznán vinným z vraždy. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž soud trest 48letému Darrenu Osborneovi uloží v pátek. Policie a prokuratura se domnívaly, že šlo o teroristický čin.

Více souvisejících

Auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017) Londýn Policie Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy