Brit z nenávisti najel do muslimů, jednoho zabil. Odsedí si doživotí

Londýn - Brit Darren Osborne (48), který loni v červnu najel dodávkou do skupiny muslimů a jednoho z nich zabil, dostal doživotí. Útok u mešity v severolondýnské čtvrti Finsbury Park si vyžádal také 12 zraněných, z toho dva těžce.

Dodávkou do skupiny muslimů Osborne najel během postního měsíce ramadánu a to v okamžiku, kdy část lidí poskytovala první pomoc 51letému Makramu Alimu, jenž se krátce před tím zhroutil. Tento ženatý otec šesti dětí nakonec podlehl následkům četných zranění, která utrpěl při útoku.

Už ve čtvrtek soud shledal Osbornea vinným mimo jiné z vraždy a pokusu o vraždu. "Byl to teroristický útok," uvedla dnes soudkyně Bobbie Cheemaová-Grubbová, podle které Osborne vraždu spáchal "z politického, rasového nebo ideologického důvodu". Své oběti si podle ní muž vybral, protože je "identifikoval podle oděvu jako muslimy".

Trestní rejstřík svědčí o "násilnickém charakteru" odsouzeného Brita, uvedla soudkyně. Státní zástupce před tím uvedl, že Osborne před soudy v minulosti stanul třiatřicetkrát kvůli 102 případům porušení zákona.

Osbornea podle soudu "otrávila" krajně pravicová propaganda. Nenávist vůči muslimům pojal údajně po zhlédnutí dramatu televize BBC Three Girls (Tři dívky), popisující události v severoanglickém městě Rochdale, kde gangy tvořené především muži pákistánského původu sexuálně zneužívaly bílé dívky.

Z doživotního trestu odnětí svobody, který musí podle soudu trvat přinejmenším 43 let, Osborneovi odečtou 224 dní, které strávil ve vazbě do dnešního rozsudku. "Bůh vám žehnej, děkuji," řekl podle serveru The Independent Osborne po vynesení verdiktu.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.
Darren Osborne

Terorista z Londýna se přiznal: Chtěl zabít muslimského starostu Khana

Londýn - Osmačtyřicetiletý Darren Osborne, rodák z Cardiffu, zabil v červnu minulého roku svou dodávkou v Londýně jednoho člověka, dalších 11 lidí zranil. Policie uvedla, že útok byl mířený na muslimy, sám Osborne byl obviněn z terorismu. Včera však došlo k šokujícímu přiznání. Mezi oběťmi měli být i vysoce postavení politici.

Více souvisejících

Darren Osborne (terorista) Auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou (19.6.2017) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy