V Brenneru jsou obrněná vozidla. Rakousko chce kvůli uprchlíkům obnovit kontrolu italské hranice

Vídeň - Rakousko "velmi brzy" obnoví kontroly s pomocí vojáků na své hranici s Itálií v případě, že se nynější zvýšený příliv migrantů opět nezpomalí. K Brennerskému průsmyku už armáda přesunula čtyři obrněná vozidla. Itálie tento krok ostře kritizuje.

"Očekávám, že hraniční kontroly a pomocná mise (armády) budou brzy zapotřebí," řekl serveru vídeňského deníku Krone rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil s tím, že 750 vojáků by bylo možné na hranici nasadit během tří dnů. Na hranici už armáda vyslala čtyři obrněné transportéry Pandur, uvedl Doskozil.

"Nejde o bojové tanky. Jsou to obrněná vozidla beze zbraní, které by mohly blokovat silnice. Už jsme je nasadili během migrační krize v letech 2015 a 2016 na hraničním přechodu (se Slovinskem) Spielfeld," řekl později mluvčí ministerstva obrany.

Sociálnědemokratického ministra obrany Doskozila dnes podpořil i předseda koaličních lidovců a ministr zahraničí Sebastian Kurz. Rakousko je podle něj připraveno chránit svou hranici. K okamžitému zavedení kontrol na Brenneru vyzval předseda pravicově populistické FPÖ Heinz Christian Strache.

Italské ministerstvo zahraničí si kvůli "oznámení rakouské vlády o rozmístění vojáků u Brennerského průsmyku" předvolalo rakouského velvyslance v Římě Reného Pollitzera. Už loni Itálie označila případné kontroly na hranici s Rakouskem za neslučitelné s evropským právem.

Kontroly na hraničním přechodu v Brennerském průsmyku, kterým vede hlavní silniční trasa ze střední Evropy do Itálie, by postihly na vrcholu sezony i řadu turistů, upozornil rakouský tisk.

Italská vládní Demokratická strana (PD) přípravy Rakouska na hraniční kontroly v Brennerském průsmyku dnes kritizovala. Evropská komise by měla okamžitě zahájit s Rakouskem řízení o porušení unijních smluv, stejně jako to učinila před dvěma týdny s Polskem, Maďarskem a Českou republikou, uvedla na facebooku mluvčí PD pro evropské otázky Marina Berlinghieriová. Rakousko podle ní porušuje "veškerou solidaritu a veškerá pravidla".

Podle starosty italské pohraniční obce Brenner Franze Kompatschera je ale situace v oblasti nyní klidná. "Máme tady celkem málo uprchlíků. V minulosti už jsme zažili mnohem horší časy," uvedl. Podle něj Doskozilovo prohlášení souvisí s říjnovými parlamentními volbami v Rakousku.

Od začátku roku do Itálie dorazilo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přes 85.000 migrantů, což je asi o pětinu víc ve srovnání se stejným obdobím loni. Celkem se do Evropy přes Středozemní moře dostalo už letos více než 101.000 migrantů.

Související

Více souvisejících

Hans Peter Doskozil Rakousko Itálie uprchlíci Krone EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 42 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy