Sledovali jsme ŽIVĚ: Z Hamburku je bitevní pole: Útok raketou na vrtulník, hoří auta, 159 zraněných policistů

Hamburk - Výtržnosti, při nichž v ulicích Hamburku hořely barikády a byly poničeny výklady, v brzkých ranních hodinách postupně ustávaly. Už se ale opět rozjely. Ve čtvrti Altona hoří několik aut a policisté hlásí i na dalších místech střety s demonstranty. V severoněmeckém přístavu je nyní 20 tisíc policistů. To však nestačí, dostanou proto posily.

Při dosavadních střetech s demonstranty, které se naplno rozhořely ve čtvrtek před 20:00 SELČ, bylo zraněno 159 policistů. Na některé demonstranti zaútočili i molotovovými koktejly nebo praky. Na straně protestujících je také hlášena řada zraněných jejich přesný počet ale není znám. Od začátku násilností ve čtvrtek večer zatkla policie 70 lidí. Jedenáct demonstrantů se dnes vážně zranilo.

Od dnešního rána ale policie hlásila stále častější nové problémy. Ve čtvrti Altona napadli radikálové policejní stanici, v místě hořela auta. Fotograf agentury DPA uvedl, že ve zdejší ulici Elbchaussee viděl 25 až 30 vyhořelých aut. Na některých záběrech, které se objevily na sociálních sítích, byly vidět ulice, v nichž na obou stranách vozovky hořela auta. Předměty v plamenech byly také na některých místech přímo v ulicích. Hasiči zasahovali od čtvrtečního večera u celkem 61 menších i větších požárů.

V dalších částech města se zase demonstranti snažili blokovat ulice a křižovatky, aby narušili průběh summitu, který začal dnes dopoledne a bude pokračovat do sobotního odpoledne. Na televizních záběrech byly vidět skupiny lidí, které cesty blokovaly vsedě. Policie upozornila, že žádná shromáždění v koridoru, kudy budou projíždět kolony s politiky, nebude trpět.

Po neúspěšných výzvách se pak za pomoci vodních děl a těžkooděnců, kteří odváděli a odnášeli jednotlivé protestující, rozhodla ukončit protest zhruba stovky lidí na ulici Schwanenwik, která je blízko místa, kde nocuje americký prezident Donald Trump. Podobně policie postupovala i na jiných místech.

Situace se začala zklidňovat až po začátku summitu, na který nakonec všechny delegace dorazily v pořádku, i když některé s menším zpožděním. Protestující přesto svou akci považují za úspěch, protože například kolona s Trumpem na místo jednání nejela nejkratší cestou, ale zvolila takovou, aby se vyhnula protestům.

Hamburská policie, která zaznamenala také útok světelnou raketou na vrtulník, očekává, že se odpoledne může situace zase vyhrotit. K drobnějším střetům dochází prakticky neustále.

Kvůli napjaté bezpečnostní situaci dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble odřekl diskusi se studenty, která se měla uskutečnit v centru města. Ministr spravedlnosti Heiko Maas odsoudil násilné demonstranty. Prokazují podle něj medvědí službu těm, kteří chtějí protestovat v klidu.

Německá kancléřka Angela Merkelová násilnosti odsoudila a ocenila práci policie. 

Část střetů policie s demonstranty během summitu G20 v Hamburku se dnes odpoledne přesunula do blízkosti budovy Labské filharmonie, kam teď míří světoví státníci. 

Hlavní část jednání velkých ekonomik G20 se uskuteční v areálu hamburských veletrhů, které jsou kousek od centra, ale také - jak s oblibou říkají aktivisté - co by kamenem dohodil od čtvrti Sternschanze proslulé levicovým radikalismem.

Některé spolkové země už Hamburku přislíbily další policejní posily. Do severoněmeckého města by tak mělo dorazit 240 policistů z Meklenburska-Předního Pomořanska a po dvou stovkách strážců zákona z Bádenska-Württemberska, Bavorska a Šlesvicka-Holštýnska.

Související

Německá policie

Velké razie v Berlíně a Hamburku. Policie provedla zátah na zločinecké klany

Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy, sdělilo berlínské státní zastupitelství na twitteru. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů.

Více souvisejících

Hamburk Summit G20 demonstrace v Německu Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy