Britský herec hájí EU, její založení vnímá jako nejúžasnější věc svého života

Londýn - Britský herec Patrick Stewart odmítá, aby Velká Británie opustila Evropskou unii. Celou kampaň za vystoupení z Unie považuje za plnou dezinformací. Založení struktur pozdější organizace považuje za jeden z nejúžasnějších okamžiků jeho života.

Známý britský herec Patrick Stewart opět vyrazil do boje proti brexitu. Na novém videu zmiňuje, že kampaň za vystoupení Velké Británie z Evrospké unie byla plná dezinformací a Britové byli oklamáni. Dle jeho slov si vystoupení rozhodně nepřál ani bývalý ministerský předseda David Cameron. "Nejsem ekonom a nemůžu do detailů popsat co bude tohle znamenat pro Spojené království, ale jsou zde měsíční zprávy o možných ekonomických dopadech odchodu z Unie a všechny jsou negativní," říká herec. 

Stewart prý nezaznamenal ani jeden pozitivní ekonomický důsledek opuštění Unie. "Jsem dítětem druhé světové války, byl jsem počat těsně před tím, než můj otec odešel do války a narodil jsem se v červenci 1940," pokračuje. Má tak prý živé vzpomínky, co znamenala válka pro Británii a jaká byla první poválečná léta. Zrození struktur pozdější Evropské unie považuje za jednu z nejúžasnějších věcí svého života.

Když konečně Británie vstoupila v roce 1973, znamenalo to pro ní výraznější posílení bezpečnosti a postupné odstranění nejistoty, že by mohlo dojít k podobnému válečnému konfliktu, jakým byla druhá světová válka. S odchodem Británie nyní nevidí žádné záruky bezpečí.

Jednota Evropská unie pro Stewarta znamená daleko větší naději na větší bezpečí a ekonomickou prosperitu. 

Propagační video vytvořila organizace "People´s march 4 eu", což se dá volně přeložit jako "Pochod lidí za Evropskou unii". Hlavní pochod příznivců setrvání v Unii se bude v Británii konat 9. září v Londýně. 

Herec Patrick Stewart se k politice vyjadřuje poměrně často, zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nepřivítal s nadšením. Herce v roce 2010 ocenila britská královna, udělila mu titul Sir, zejména za ztvárnění divadelních rolí Shakespearových her. Jeho nejslavnější seriálovou rolí je postava kapitána Picarda ve sci-fi Star Trek: Nová generace, zářil i v navazujících filmech. Další významnou Stewartovou rolí je také profesor Xavier ve filmech o X-menovi. 

Související

Patrick Stewart v roli Picarda

Nový Star Trek? Patrick Stewart se v něm vrátí po letech do role Picarda

Herec Patrick Stewart se vrátí do své role Jeana-Luc Picard v novém televizním pokračování legendárního seriálu Star Trek. Nová série z dílny televize CBS se detailně zaměří na Picardova dobrodružství po dění ze Star Treku Nová generace. Stewart se v minulosti objevil v kůži Picarda ve 178 epizodách napříč sedmi sériemi a ve čtyřech filmech.

Více souvisejících

Patrick Stewart (herec) EU (Evropská unie) Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy