Zeď proti migrantům? Francouzi je ve svém městě nechtějí

Semeac - Obyvatelé francouzské vesničky se zřejmě zhlédli v Donaldu Trumpovi a staví zeď proti migrantů. Ne však na nějaké hranici, nýbrž kolem hotelu, který se má stát střediskem pro uprchlíky. Téměř dvoumetrová bariéra jim má zabránit ve vstupu do objektu.

Francouzští vesničané se rozhodli proti migrantům bojovat svérázným způsobem. V místním hotelu by mělo vzniknout centrum pro uprchlíky. Obyvatelé tvrdí, že se jich nikdo neptal a proti nápadu protestují. Rozhodli se kolem objektu vztyčit zeď o velikosti 6 stop (asi 1.8 metru), aby fyzicky zabránili komukoliv ve vstupu.

Nově postavená barikáda vznikla dnes ráno společnou silou vesničanů, kteří jsou prý migrační krizí zděšení. Celou skupinku vede muž jménem Laurent Teixeira. Ten pro média uvedl, že zeď neznamená nepřátelské úmysly vůči nově příchozím. Pouze vyjadřuje nechuť nad umístěním centra do středu města.

Podle Teixereiry se místní bojí, že by příval nově příchozích obyvatel zahltil školy. Navíc označil celý projekt za neprůhledný, protože se prý vesničanů neptal, zda s ním souhlasí. „Nikdo nám neřekl nic o tom, jak by se tito migranti měli zařadit do běžného života. Ve školách pro ně není místo,“ vysvětloval Teixereira.

Semeac se nachází v jižní části Francie a jeho populace je kolem 5000 obyvatel. Do hotelu by se vešlo maximálně 85 uprchlíků. Formule 1, jak se hotel nazývá, původně vlastnila společnost AccorHotels. Je však jedním z 61 objektů, které vláda pro ubytování migrantů zakoupila. 

Klíče od hotelu měly být původně předány v průběhu zítřejšího rána, ale nyní není jasné, zda k tomu dojde. Do Evropy podle průzkumů agentury Frontex přišlo zatím v roce 2017 asi 110 000 migrantů a většina z nich skončila v Itálii. Ta momentálně prosí ostatní země, aby jí pomohly břemeno nést. 

Související

Donald Trump

Trump chce postavit zeď do dvou let. Naprosto nerealistické, smějí se mu experti

Ačkoliv americký prezident Donald Trump ustoupil tlaku Demokratů a souhlasil s uvolněním peněz pro vládní zaměstnance a federální úřady. Nicméně stále trvá na vybudování hraničního plotu na hranicích s Mexikem. Slibuje jeho postavení do dvou let. Podle expertů je to však naprosto nereálná představa. Odhadují, že je při optimistických představách je jej možné postavit za 8 až 11 let.
Spor o zeď: Trump nabídl kompromis, Pelosiová odmítla

Spor o zeď: Trump nabídl kompromis, Pelosiová odmítla

Americký prezident Donald Trump dnes nabídl demokratům dočasnou ochranu migrantů, kteří se do USA dostali jako děti, výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranicích s Mexikem. Trump řekl, že nabídka je snahou najít východisko z měsíční rozpočtové krize, která zablokovala činnost řady vládních úřadů. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prezidentovu nabídku ale už předem odmítla.

Více souvisejících

zeď Francie migrace imigrace uprchlíci

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy