Macron uctil památku kněze Hamela, před rokem ho zavraždili džihádisté

Saint-Étienne-du-Rouvray (Francie) - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes uctil památku kněze Jacquesa Hamela. Toho zavraždili dva džihádisté přesně před rokem na severu Francie. Vatikán plánuje Jacquesa Hamela ve zrychleném procesu vysvětit jako mučedníka.

Při ceremonii v městečku Saint-Étienne-du-Rouvray na severozápadě Francie Macron zdůraznil povinnost každého náboženství potlačovat nenávist, napsala agentura AFP. Pietní akce začala několika minutami ticha v 07:00 (SELČ), což je čas, kdy 85letý Hamel před rokem zahájil svou poslední mši.

Macron v emotivním proslovu označil zavražděného kněze za mučedníka a symbol humanismu. „Tvář Jacquesa Hamela se stala tváří toho v nás, co odmítá tuto arogantní kulturu smrti a terorismu," řekl. „Dva teroristé určitě věřili, že před jeho oltářem se jim podaří do řad francouzských katolíků zasít touhu po pomstě a represích, ale neuspěli," dodal Macron a poděkoval místním obyvatelům za jejich ukázkový postoj „neúnavných budovatelů míru".

Útok v Rouenu, při němž dva 19letí útočníci hlásící se k Islámskému státu kněze podřezali přímo v kostele, uvrhl podle starosty Saint-Étienne-du-Rouvray místní obyvatele do „víru emocí". Nevedl však k dalším násilnostem, nýbrž ke vzniku několika iniciativ podporujících dialog mezi muslimy a křesťany.

„Atentát měl zřejmě ukázat nesmiřitelnost dvou náboženství. V tom naprosto selhal," řekl agentuře AFP rouenský farář Auguste Moanda-Phuati. „Cítíme, že ta rána je velmi hluboká a stále se nezahojila," dodal Moanda-Phuati při ceremonii, které se zúčastnil také francouzský premiér Édouard Philippe, ministr vnitra Gérard Collomb či zástupci Francouzské rady muslimské víry (CFCM).

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie teroristický útok na kostel ve Francii (26. července 2016)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy