USA sankcionují ruský plyn, aby mohly EU prodávat svůj, udeřil šéf německé diplomacie

Wolfsburg (Německo) - Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dnes uvedl, že nové protiruské sankce Spojených států mají za cíl vytlačit z evropského trhu ruský plyn, aby se na starém kontinentu prodával plyn americký. Uvedla to agentura Reuters.

Sociálnědemokratický vicekancléř označil americké sankce za „více než problematické" a zopakoval, že jdou proti německým zájmům. Berlín je zainteresován na evropsko-ruském projektu plynovodu Nord Stream 2. USA kritizoval také za to, že své kroky ve vztazích s Ruskem nekoordinují s Evropskou unií. Pro silné reakce na počínání Moskvy byl podle něj společný postup z minulosti důležitý.

„Návrh zákona dává jasně najevo, že sledují ekonomické zájmy a my si myslíme, že to je nepřijatelné," prohlásil Gabriel v severoněmeckém Wolfsburgu, kde se setkal se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem.

Sankce podle něj progresivně kombinují otázky zahraniční politiky s americkými ekonomickými zájmy a říkají, že USA chtějí vytlačit ruský plyn z evropského trhu, aby tam mohly prodávat americký plyn. „To rozhodně není něco, co můžeme akceptovat," dodal.

Postihy jsou reakcí na údajné ruské vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Americký prezident Donald Trump přes své vážné výhrady podepsal ve středu zákon o nových protiruských sankcích, které předtím velkou většinou hlasů schválily obě komory Kongresu.

Sankce jsou zaměřeny na ruskou energetiku, finanční sektor, železniční i námořní dopravu a těžební odvětví. Příslušný zákon dává Trumpovi možnost uvalit sankce na libovolné společnosti, včetně těch evropských, podílející se na budování či provozu plynovodů a ropovodů, které se nacházejí na ruském území nebo směřují z Ruska do dalších zemí.

Sankce by tak podle serveru Politico mohly kromě jiného zasáhnout i zamýšlený plynovod Nord Stream 2, jenž spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Proti sankcím se ohradily také Francie a Rakousko. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že EU zatím na nové restrikce nebude reagovat, vyhrazuje si však možnost odpovědět USA stejnou mincí, pokud sankce poškodí ekonomické zájmy unie.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

protiruské sankce USA (Spojené státy americké) Rusko Německo Sigmar Gabriel plynovod Nord Stream 2

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy