Schulz nechce dávat dvě procenta na obranu, kritizuje Merkelovou

Berlín - Martin Schulz (SPD) chce zvýšit německé výdaje na obranu o tři až pět miliard eur ročně (78 až 130 miliard korun). Řekl to v předtočeném rozhovoru s televizí Phoenix, o němž informují německá média. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) požaduje větší nárůst obranných výdajů.

Německo loni na obranu dalo 34,3 miliardy eur. Schulz šéfku německé vlády Merkelovou opakovaně kritizuje, protože trvá na tom, aby spolková republika zvyšovala výdaje na obranu směrem ke dvěma procentům hrubého domácího produktu. K tomuto cíli se Německo i další země Severoatlantické aliance zavázaly na summitu ve Walesu v roce 2014.

Šéf SPD má za to, že je přehnané, aby spolková republika zvýšila své každoroční výdaje na obranu do roku 2024, se kterým počítá závazek, o nejméně 20 miliard eur, což by musela udělat, aby se dostala na dvě procenta HDP. "Dvouprocentní cíl je podle mého názoru chybou," podotkl dnes Schulz. Německo teď na obranu dává 1,26 procenta HDP. Na navýšení obranných rozpočtů naléhá také americký prezident Donald Trump. 

Související

Tomáš Zdechovský

Rozbroje mezi eurokomisí a europarlamentem? Spor o "spitzenkandidáty" je zpět, ostře promluvil Zdechovský

Popření systému takzvaných vedoucích kandidátů na post předsedy Evropské komise, k němuž podle diplomatů spěje bruselský summit Evropské unie, vyvolává mezi europoslanci skeptické až rozhořčené reakce. Podle některých není jisté, zda se bude Evropský parlament ochoten podřídit vůli unijních premiérů a prezidentů a schválit na vrcholné posty jimi navržené kandidáty.
Martin Schulz

Schulz skončil v čele SPD, za sebe chce Nahlesovou

Berlín - Martin Schulz dnes skončil v čele německé sociální demokracie (SPD). Dvaašedesátiletý politik, který chtěl tento post původně opustit začátkem března, to řekl na tiskové konferenci v Berlíně.

Více souvisejících

Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu) Angela Merkelová obrana NATO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy