V barcelonské katedrále se konala mše za oběti atentátů, přijel i král Filipe VI.

Barcelona - V nedokončené katedrále Sagrada Familia, která je symbolem Barcelony, se dnes za účasti španělského krále Felipeho VI. jeho manželky Letizie konala mše k uctění památky obětí teroristických útoků.

Mše se účastnil také španělský premiér Mariano Rajoy, předseda katalánské vlády Carles Puigdemont a starostky Barcelony a Cambrilsu Ada Colauová a Camí Mendozová. Právě tato obě města se stala terčem atentátů, při kterých zahynulo 14 lidí a přes 120 dalších utrpělo zranění.

Ze zahraničí dorazil portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Mezi oběťmi atentátu v Barceloně jsou přinejmenším dvě Portugalky.

Na počátku mše barcelonský arcibiskup, kardinál Joan Josep Omella, přečetl dopis papeže Františka, ve kterém hlava katolické církve odsoudila "nelidský čin" teroristů.

Minutu ticha za oběti atentátů v Katalánsku dnes budou držet také fotbalisté a fanoušci klubu FC Barcelona. Na utkání barcelonského klubu s Betisem Sevilla by mohlo na stadion Camp Nou dorazit až 100.000 lidí.

Podle některých španělských médií chtěli teroristé původně spáchat mnohem větší útok pomocí výbušnin. Jeho terčem se měla stát právě ikonická katedrála Sagrada Familia. Při přípravě bomb ve městě Alcanar došlo ale zřejmě k nehodě a následnému výbuchu.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Španělé opět protestovali proti lockdownu, v Madridu zatčeno 32 osob

Španělé znovu protestovali proti uzávěře vyhlášené kvůli epidemii způsobené šířením nového koronaviru. V Madridu musela zasahovat policie a tři policisté byli zraněni. Zatčeno bylo podle deníku El País 32 lidí. Původní protest byl klidný a konal se v centru pod heslem Jdeme do ulic, lidé už jsou unavení.

Více souvisejících

Španělsko Barcelona Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Král Felipe VI. (Španělsko) Mariano Rajoy Španělsko

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy