Nové informace k teroru v Katalánsku: Jeden z teroristů čelil obvinění ze znásilnění

Barcelona - Idrís Úkábír (28), jeden z obviněných v souvislosti s teroristickými útoky v Katalánsku, byl už dříve obviněn z domácího násilí a strávil měsíc ve vazbě kvůli podezření ze znásilnění. Španělský deník ABC přišel s informací, že policie už v roce 2005 kvůli vazbám na teroristy odposlouchávala telefon muže, který později jako imám z Ripollu zformoval teroristickou buňku.

Úkábír byl minulý měsíc krátce zadržen katalánskou policií kvůli domácímu násilí. Policii na něj tehdy zavolali sousedé. Soudce mu poté zakázal komunikovat a přibližovat se k jeho partnerce, která ale odmítla podat stížnost. To ale učinila prokuratura.

Podle listu La Vanguardia strávil Idrís Úkábír už v roce 2012 měsíc v předběžné vyšetřovací vazbě ve městě Figueres kvůli podezření ze znásilnění. Toho se měl dopustit na mladé ženě, s níž spolu se svým kamarádem strávili noc. Nakonec byl ale případ odložen pro nedostatek důkazů.

Idrís Úkábír byl zatčen minulý týden ve čtvrtek krátce po útoku v Barceloně, který podle vyšetřovatelů provedl Maročan Júnis abú Jakúb dodávkou pronajatou na Úkábírovy doklady. Idrís Úkábír se šel přihlásit na policii poté, co byla zveřejněna v médiích jeho fotografie. Policistům tvrdil, že mu doklady ukradl jeho sedmnáctiletý bratr Músá Úkábír. Ten byl zastřelen policií minulý pátek nad ránem ve městě Cambrils spolu s dalšími čtyřmi útočníky, když autem zranili několik lidí, jednu ženu smrtelně.

Imám Abdalbákí Sátí byl podezřelý, že udržuje kontakty s islamisty. Deník ABC.přinesl fotokopie dokumentů, v nichž soudce nařídil v říjnu 2005 odposlechy Abdalbákího Sátího, narozeného v roce 1973 v Maroku. Policie tehdy o povolení odposlechů požádala proto, že Sátího podezírala z kontaktů na členy skupiny Ansar al-Islám (Stoupenci islámu) a Marocké islámské bojové skupiny (GCIM), které se hlásily k síti Al-Káida.

Odposlechy nakonec nevedly k odsouzení Sátího, protože obhajoba dokázala obžalobu odvrátit. Nejvyšší soud musel konstatovat, že odposlechy nejsou dostatečné či se nedají jako důkaz použít.

Operaci zvanou Chameleon zahájil podle listu ABC v únoru 2005 tehdejší soudce Baltasar Garzón, pak ji převzal někdo jiný. Cílem bylo rozkrýt síť, která mohla operovat nejen ve Španělsku, ale i jinde v Evropě. Operace souvisela s vyšetřováním, které španělské úřady zahájily spolu s marockými po sebevražedných atentátech v marockém městě Casablanca, při nichž v květnu 2003 zemřelo 45 lidí, včetně 12 atentátníků.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Abdelbaki Es Satty (imám v Ripoll) Španělsko Znásilnění Terorismus Drissa Oukabir (podezřelý z útoku v Barceloně)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy