Imám z Katalánska byl už v roce 2003 odsouzen za ilegální migraci

Madrid - Imám Abdalbákí Sátí ze španělského města Ripoll, který byl mozkem nedávných útoků v Katalánsku se 16 oběťmi, byl v roce 2003 odsouzen za pokus převést nelegálně do Španělska marockého migranta.

Deník El País dnes citoval z rozsudku, podle něhož byl Maročan Sátí odsouzen k šesti měsícům vězení. V listopadu 2002 ho totiž zadržely úřady ve španělském autonomním městě Ceuta, které leží na africkém pobřeží, když vezl v autě Maročana s falešným pasem a snažil se ho dostat do Algecirasu na jihu Španělska.

Už minulý týden vyšlo najevo, že Sátí strávil ve španělském vězení čtyři roky kvůli obchodu s drogami. Podle listu El País se snažil do Španělska propašovat 121 kilo hašiše.

Kvůli tomuto deliktu měl být už v roce 2014 vyhoštěn do Maroka, ale v odvolacím řízení mu bylo dovoleno v zemi zůstat. Soudce Pablo de la Rubia totiž na jaře 2015 rozhodl, že Sátí nebude vyhoštěn, protože nepředstavuje "reálnou hrozbu".

Abdalbákí Sátí se v roce 2015 stal imámem v katalánském městě Ripoll, kde podle policie zradikalizoval několik mladých Maročanů. Ti pak provedli tento měsíc dva útoky autem v Barceloně a ve městě Cambrils. Plánovali ale mnohem větší teroristické činy, jenže při výrobě výbušnin v katalánském městě Alcanar nastala neplánovaná exploze v domě. Dva teroristé, včetně Sátího, přitom 16. srpna zemřeli.

Související

Španělská policie

Nové informace k teroru v Katalánsku: Jeden z teroristů čelil obvinění ze znásilnění

Barcelona - Idrís Úkábír (28), jeden z obviněných v souvislosti s teroristickými útoky v Katalánsku, byl už dříve obviněn z domácího násilí a strávil měsíc ve vazbě kvůli podezření ze znásilnění. Španělský deník ABC přišel s informací, že policie už v roce 2005 kvůli vazbám na teroristy odposlouchávala telefon muže, který později jako imám z Ripollu zformoval teroristickou buňku.

Více souvisejících

Abdelbaki Es Satty (imám v Ripoll) Španělsko Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Ceuta (enkláva)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy