Matka zemřelého syna po 40 letech otevřela rakev. Tomu, co našla, dodnes nevěří

Edinburgh - Jen prázdnou rakev a zbytky přikrývky nalezla matka zemřelého syna po 42 letech při exhumaci jeho těla. Kam se tělo podělo, nikdo neví. Orgány zemřelého možná mohly být po jeho smrti využity pro účely skotských nemocnic.

Matka se přes čtyřicet let snažila o to, aby došlo k exhumaci těla jejího zesnulého syna. To se ji letos podařilo. Když k exhumaci došlo, matka však byla v šoku. Rakev zemřelého byla zcela prázdná. 

Její syn Gary zemřel v červenci roku 1975 pouhých sedm dní po svém narození v Královské nemocnici pro nemocné děti ve skotském Edinburghu. Teď jeho matka Lydia Reidová tvrdí, že už na pohřbu novorozeněte věděla, že jeho rakev je prázdná. 

"Rakev byla velmi lehká. Věděla jsem, kolik váží miminko. Můj synek tam nebyl. A opět mi nikdo nevěřil," postěžovala si Reidová britské stanici BBC. Reidová byla celých 42 let přesvědčená, že Gary není v rakvi. Nakonec přesvědčila profesorku Susan Blackovou, aby zjistila DNA ze stop chlapečkova těla. To napomohlo tomu, že soud vydal příkaz k exhumaci jeho tělo. 

"Chtěla jsem s mýlit. Chtěla jsem, abych byla za hloupou starou ženu. Ale v minutě, kdy Susan zvedala přikrývku z rakve, věděla jsem, že tam není nic. Nic," dodává. "Vzalo mě to za srdce. Nevěděla jsem, co říct," doplnila. 

Profesorka Blacková objevila přikrývku, klobouček, křížek a jmenný štítek na rozpadlé rakvi, na kterém bylo nesprávně uvedené jméno Garyho.

Zdravotnická organizace NHS ve Skotsku byla nucená přiznat rozsáhlou retenci orgánů v roce 2001 po vyšetřování v Alder Hey nemocnici v Liverpoolu. Mezi lety 1997 až 2000 bylo na 6 tisíc orgánů odebráno pro potřeby skotských nemocnice, zejména od dětí. 

Reidová se domnívala, že její syn byl jednou z obětí této praktiky, a proto po těle tak usilovně pátrala. "I kdyby ležel v nějaké výzkumné baňce v nějaké nemocnici, chci to vědět. Pokud je možnost, jak svého syna získat zpět, tak ji chci využít," uvádí. 

"Nakonec je zde pouze jedno logické vysvětlení, a to takové, že tělo nikdy nebylo do rakve umístěné," uvedla profesorka Blacková pro BBC. Zástupce organizace NHS Jim Crombie vyjádřil lítost. "Upřímnou soustrast rodině Garyho Patona," sdělil.

Sdílejte článek

Související

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

Více souvisejících

úmrtí Velká Británie pohřebnictví tajemství záhady Hřbitov

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy