Nejsilnější stranou v Sasku je AfD, bodovala u hranic s Českem

Drážďany - Alternativa pro Německo (AfD) se stala v Sasku nejsilnější stranou, když v nedělních parlamentních volbách získala ve spolkové zemi, která sousedí s Českem, 27 procent hlasů. Na druhou příčku těsně odsunula CDU kancléřky Angely Merkelové. Sasko bylo přitom doposud považováno za baštu CDU.

Alternativa pro Německo porazila CDU sice jen o 0,1 procentního bodu, i tak je to ale vítězství symbolické.

AfD se v Sasku podařilo dokonce získat tři přímé poslanecké mandáty. Němci mají ve volbách dva hlasy - prvním volí přímo osobnost, druhým politickou stranu, potažmo lidi z její kandidátní listiny. Právě většinu prvních hlasů dokázali od voličů získat kandidáti AfD v obvodech Zhořelec, Budyšín I a Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Za poslední z nich ve spolkovém parlamentu usedne předsedkyně AfD Frauke Petryová.

Volebním lídrům strany Alice Weidelové a Alexanderovi Gaulandovi, kteří jsou vnitrostranickými oponenty Petryové, se v jejich volebních obvodech přímý mandát získat nepodařilo.

Kromě AfD přišla CDU v Sasku o jeden přímý mandát také ve prospěch strany Levice, která se s 16,1 procenty hlasů stala třetí nejsilnější stranou ve spolkové zemi u hranic s Českem.

Podle drážďanského politologa Hanse Vorländera je výsledek voleb "ranou do tváře" saské CDU, které předsedá zemský premiér Stanislaw Tillich.

Související

Více souvisejících

Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová (AfD) Volby v Německu Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy