Homosexuálové v Německu mohou ode dneška uzavírat manželství

Berlín - Gayové a lesby mohou ode dneška v Německu vstupovat do manželství a adoptovat děti. Německo se tím zařadilo mezi zhruba 20 zemí na světě, které na celostátní úrovni umožňují uzavírat homosexuální sňatky.

Homosexuální manželství i adopci dětí páry stejného pohlaví legalizoval zákon, který německý parlament přijal nečekaně na konci června.

Jedněmi z prvních homosexuálů, kteří dnes manželství uzavřou, jsou Berlíňané Bodo Mende a Karl Kreile. "Má to pro nás velký emocionální a symbolický význam," říká Kreile. "Přechod od registrovaného partnerství k manželství ukazuje, že nás spolková republika uznává jako zcela rovnoprávné a to je pro nás velmi důležité," poznamenává.

V příštím týdnu se pak očekávají první žádosti o adopci dětí. Podle Jörga Steinerta, který vede Sdružení leseb a homosexuálů v Berlíně a Braniborsku, o adopci bude žádat třeba jeden pár z berlínské čtvrti Marzahn, který už má dnes dané dítě v péči.

Také Steinert si pochvaluje, že díky novému zákonu jsou homosexuálové postaveni naroveň heterosexuálům. Zároveň ale zmiňuje jednu maličkost, která podle něj ukazuje, jak byl na takovou změnu stát připraven. Registr manželství počítá i dnes jen se svazkem muže a ženy, software neumožňuje zanést do databáze dvojici osob stejného pohlaví. V případě Boda Mendeho a Karla Kreileho tak jeden z nich bude muset být v registru zanesen jako žena. Ministerstvo vnitra chce věc v příštích měsících napravit.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Homosexuálové manželství Německo adopce

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 15 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy