Útoku v Berlíně se dalo zabránit. Policie udělala řadu chyb, tvrdí vyšetřovatel

Berlín - Zvláštní vyšetřovatel dnes v Berlíně představil závěrečnou zprávu k loňskému teroristickému útoku na vánoční trhy v německém hlavním městě. Z dokumentu vyplývá, že se neštěstí dalo zabránit.

Berlínští kriminalisté i policejní sbory dvou spolkových zemí se podle vyšetřovatele dopustily řady zásadních chyb. Podle bývalého státního zástupce Bruna Josta, kterého vyšetřováním chyb, které vedly k atentátu, pověřila berlínská radnice, selhala berlínská kriminální policie i policejní sbory spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko. Problémem je ale podle Josta i špatná spolupráce mezi jednotlivými úřady po celém Německu.

Tunisan Anis Amri loni 19. prosince najel uneseným kamionem na vánoční trhy v západní části berlínského centra a zabil 12 lidí včetně jedné Češky. Sedm desítek lidí utrpělo při atentátu zranění. Amrimu se následně podařilo prchnout a přes západní Evropu se dostal až na sever Itálie, kde jej nedaleko Milána zastřelili policisté při rutinní kontrole.

Amri byl přitom známý jako nebezpečný radikál. Vzhledem k tomu, že obchodoval s drogami a měl zfalšované osobní dokumenty, mohly ho úřady po zadržení v jižním Německu 30. července loňského roku až několik měsíců držet ve vazbě a možná i deportovat, uvedl Jost. Policisté z Friedrichshafenu u Bodamského jezera ale Amriho řádně nevyslechli.

V tom okamžiku prý ale udělali „špatně téměř vše, co špatně udělat mohli". Zaměřili se totiž jen na falešné dokumenty, o tom, že je vedený jako nebezpečný islamista, ale nic nevěděli. Během dvoudenní vazby ve Friedrichshafenu se navíc místní policii nepřihlásil nikdo z kolegů, kteří věděli o Amriho případu podrobnosti.

Andreas Geisel, který je na berlínské radnici zodpovědný za otázky vnitra, dnes uvedl, že zpráva poslouží ke zlepšení situace, aby se Německo vyhnulo případnému dalšímu atentátu.

Související

Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Teroristickému útoku v Berlíně předcházela série chyb. Zemřela při něm Češka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku, jehož jednou z 12 obětí byla Češka.

Více souvisejících

teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Německo Policie Německo Anis Amri (terorista z Berlína)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy