Napětí v Rakousku by se dalo krájet. Politici na poslední chvíli lákali voliče

Vídeň - Oficiální závěrečné mítinky na závěr předvolební kampaně v Rakousku sice strany uspořádaly už v pátek, sociálnědemokratický (SPÖ) kancléř Christian Kern i předseda lidovců (ÖVP) a ministr zahraničí Sebastian Kurz ale ještě dnes dopoledne znovu neúnavně řečnili před občany.

Kern dnes promluvil k voličům na náměstí Viktor-Adler-Markt ve vídeňské tradičně dělnické čtvrti Favoriten, tedy na stejném místě, kde v pátek ukončila svou kampaň pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Ta v posledních průzkumech sociální demokraty porážela a má ambici je vystřídat ve vládě.

Podle deníku Österreich dnes byla atmosféra na náměstí oproti pátku zdrženlivější, Kern ale přesto nešetřil silnými prohlášeními. "Stojíme na rozcestí," prohlásil. Koalice ÖVP a FPÖ by podle něj znamenala oslabení sociálních jistot, SPÖ podle něj naopak představuje sociální zodpovědnost a spravedlnost.

SPÖ v kampani slibovala snížení daňové zátěže lidem s nízkými až středními příjmy, ale i například zajištění většího počtu pracovních míst pro starší lidi. Především ale varovala před vznikem pravicové koalice lidovců a Svobodných.

Kurz vyrazil po slavnostním zakončení kampaně před stranickou centrálou v pátek dopoledne na šestatřicetihodinovou cestu volebním autobusem, s nímž už prý od září najezdil kolem 15.000 kilometrů. Dnes zajel například do štýrských měst Leoben či Liezen.

V předvolební kampani se lidovci profilovali tématy, která jsou FPÖ blízká, tedy zejména zpřísněním postoje vůči přistěhovalcům. Azylanti musejí v případě vzniku Kurzovy vlády počítat se slabším sociálním zabezpečením a děti přistěhovalců, které chtějí chodit do školy, se musejí doučit němčinu, pokud ji dostatečně neovládají. ÖVP i FPÖ chtějí posilovat i prvky přímé demokracie.

Podle posledního průzkumu společnosti Research Affairs pro deník Österreich může ÖVP v neděli počítat s 33 procenty hlasů, FPÖ s 27 procenty a SPÖ údajně podpoří 23 procent rakouských voličů. Liberální straně NEOS průzkum přisuzuje šest procent a Zeleným a Listině Petera Pilze (bývalého člena Zelených) po pěti procentech.

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku Rakousko Sebastian Kurz Christian Kern SPÖ (rakouská sociální demokracie) ÖVP (Rakouská lidová strana)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy