Evropský soud pro lidská práva zablokoval vydání egyptského únosce letadla

Nikósie – Egypťan, který loni v březnu unesl egyptské letadlo na vnitrostátní lince a donutil jej přistát na středomořském ostrově, zatím do vlasti vydán nebude. Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku zablokoval vydání Sajfa Addína Mustafy z Kypru zpět do Egypta.

Soud vydání zablokoval do doby, než bude moci případ Sajfa Addína Mustafy důkladně prozkoumat a rozhodnout, zda by mu po návratu do Egypta nehrozilo mučení či nelidské zacházení. Kyperské ministerstvo spravedlnosti na základě soudního rozhodnutí nařídilo zastavit vydávací proces.

Nyní šedesátiletý Mustafa v březnu 2016 unesl spoj EgyptAir z Alexandrie do Káhiry. Posádce hrozil, že spáchá sebevražedný atentát a donutil ji přistát na kyperském letišti v Larnace. Únos skončil bez obětí a bez zranění, muž se po několikahodinovém vyjednávání vzdal. Jeho sebevražedný pás byl falešný.

Úřady už krátce po incidentu vyloučily teroristický motiv. Sám Egypťan tvrdí, že motiv byl politický a že svou akcí chtěl upozornit na "fašistický režim" egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího a vyvinout tlak na propuštění 63 vězněných disidentek. Na Kypru požádal o azyl.

Od samotného počátku se ale spekulovalo o tom, že skutečným důvodem únosu byly Mustafovy rodinné problémy. Na Kypru žije údajně jeho bývalá partnerka a podle zpráv z Egypta si s sebou po neshodách s Mustafou odvezla také jejich děti. Na počátku vyšetřování tento motiv Mustafa přiznal, později ale svou výpověď změnil. Tvrzení o rodinných problémech nyní označuje za „účelovou dezinformaci" kyperských a egyptských úřadů, která ho má diskreditovat.

Toto rozhodnutí padlo jen několik hodin poté, co kyperský nejvyšší soud zamítl Mustafovo odvolání proti extradici. Nevyhověl ani argumentu jeho obhájců, že by se s vydáním do Egypta mělo vyčkat, dokud kyperské úřady nerozhodnou o jeho žádosti o politický azyl.

Související

Vítek, Radovan

Soud na Kypru zmrazil Vítkovi majetek za 13 miliard, tvrdí německý server

Podle německého ekonomického deníku Handelsblatt nařídil kyperský soud bankám zmrazit majetek českého miliardáře Radovana Vítka v hodnotě 13 miliard Kč. Věc má údajně souvislost s Vítkovou investiční a realitní společností Czech Property Investments (CPI) a jeho spory s někdejšími partnery.

Více souvisejících

Kypr Egypt únosy letadel Soud pro lidská práva Štrasburk

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy