Zemětřesení v Německu. Merkelová bojuje o politické přežití, krize ohrožuje celou EU

Berlín - Německé deníky komentují krach jednání o nové vládě. Země podle nich směřuje k předčasným volbám, jejichž vyústění je naprosto nejisté, což povede ke státní krizi. Ztroskotání koaličních rozhovorů je i politickým krachem kancléřky Angely Merkelové, míní redaktor Stuttgarter Zeitung.

"Je to politické zemětřesení, které uvrhává celý politický systém v Německu a také Evropskou unii do hluboké krize, možná dokonce do státní krize," napsal Christoph Seils na serveru měsíčníku Cicero.

Podle Seilse se teď Merkelová musí obávat o svou funkci předsedkyně vlády i šéfky Křesťanskodemokratické unie (CDU). Za sečtené pak označil dny Horsta Seehofera v čele Křesťanskosociální unie (CSU).

Zelení se v případě nových voleb možná znovu do parlamentu nedostanou. Za nejasné považuje Seils to, jak občané vyhodnotí počínání Svobodných demokratů (FDP), kteří koaliční jednání ukončili. "Šanci posílit zavedený systém stran a obnovit důvěru v politické elity, šanci postavit mosty ve společnosti, jamajské strany (CDU/CSU, FDP a Zelení), ale také SPD (sociální demokracie) propásly," dodal.

Jako "triumf nedůvěry," jenž naruší vážnost celého Německa, vnímá nezdar rozhovorů Armin Käfer z deníku Stuttgarter Zeitung. Vinu za krach jednání nelze podle něj nikomu jednoznačně přiřadit, bezprostřední škody ale prý nejvíce dopadnou na Merkelovou. Místo čtvrtého funkčního období v pozici kancléřky je nyní na odvolání.

"Ztroskotání Jamajky je pro kancléřku Angelu Merkelovou a šéfa CSU Horsta Seehofera katastrofou," míní Spiegel Online. Podle jeho názoru autorita kancléřky už tak oslabená špatným volebním výsledkem bude dále erodovat. "Krach Jamajky je jejím krachem, protože se ukázalo, že metoda Merkelové - spojení bezmezného pragmatismu a maximální ideologické flexibility - dospěla ke svému konci," píše server.

Za ještě závažnější považuje to, že poprvé od druhé světové války není jasné, jak Německo dospěje ke stabilní vládě. Jedinou nynější možností vedle koalice CDU/CSU, FDP a Zelených je totiž obnovení velké koalice CDU/CSU a SPD, což ale zatím sociální demokraté odmítají.

Ke změně názoru vyzývá SPD komentář na webu listu Süddeutsche Zeitung, podle něhož vedle pokračování velké koalice existuje nyní jediná možnost, a tou jsou předčasné volby. "Co přinesou nové volby? Pravděpodobně málo změn. Kromě toho není prostě možné nechat lidiv olit tak dlouho, dokud se výsledek nehodí. Takže zůstává velká koalice," konstatuje Süddeutsche Zeitung.

Související

Více souvisejících

Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU FDP (Svobodná demoratická strana Německo) Volby v Německu EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy