Nobelovy ceny byly dnes předány osobně, přijela i přeživší útoku na Hirošimu

Oslo/Stockholm - Představitelé Mezinárodní kampaně za zrušení jaderných zbraní (ICAN) dnes na ceremoniálu v norské metropoli převzali Nobelovu cenu za mír. ICAN se zasloužila o vznik Smlouvy o zákazu jaderných zbraní, kterou letos v červenci na půdě OSN podpořilo 122 zemí.

Ceremoniál odevzdání Nobelových cen se každoročně odehrává v den výročí úmrtí zakladatele tohoto ocenění - Alfreda Nobela. V koncertním sále ve švédské metropoli jedenáct přítomných laureátů převzalo z rukou krále Carla XVI. Gustafa zlatou medaili, diplom a příslušný šek; obdobný ceremoniál se v Oslu uskutečnil v přítomnosti ženy, která přežila americký atomový útok na Hirošimu v roce 1945.

Jaderná smlouva, ke které se však nepřipojily jaderné mocnosti (například USA, Británie nebo Francie), ale i některé další země včetně Česka, má sloužit jako součást diplomatického tlaku zaměřeného na prosazení celosvětového nukleárního odzbrojení. Její odpůrci tvrdí, že stejného cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Agentura TASS připomněla, že i ruští zástupci označili Smlouvu o zákazu jaderných zbraní za chybu, protože vznikla ve spěchu a v rozporu se stávajícími dohodami. Ceremoniálu v Oslu se odmítli zúčastnit velvyslanci Británie, Francie, Ruska a USA, zatímco velvyslanci Číny, Indie a Pákistánu byli na dovolené.

Cenu za protijadernou skupinu dnes převzaly šéfka kampaně Beatrice Fihnová a 85letá aktivistka Satsuko Thurlowová, která přežila výbuch jaderné bomby v Hirošimě. "Hlavním poselstvím ICAN je, že svět nebude nikdy v bezpečí, dokud na něm jsou jaderné zbraně," uvedla Fihnová při převzetí ceny. Před ceremoniálem vyzvala jaderné mocnosti, aby smlouvu o zákazu jaderných zbraní přijaly a zabránily tak konci lidstva. "(Smlouva) poskytuje (možnost) volby. Volby mezi dvěma konci: konci jaderných zbraní a konci nás (lidí)," uvedl Fihnová prohlášení.

Cenu za chemii získali Švýcar Jacques Dubochet, Američan narozený v Německu Joachim Frank a Brit Richard Henderson za vývoj kryoelektronové mikroskopie, moderní zobrazovací metody, která zjednodušuje a zlepšuje viditelnost biomolekul. Za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru dostala Nobelovu cenu za fyziku trojice Američanů Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne. Podobně cenu za fyziologii a lékařství obdržela trojice Američanů Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young, a to za výzkum v oblasti chronobiologie, která se zabývá biologickými rytmy živých organismů.

Nobelovu cenu za literaturu má britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro, jehož nejznámějším dílem je román Soumrak dne. Čerstvý nositel Nobelovy ceny za ekonomii Richard Thaler zase proměnil tvář ekonomické vědy zkoumáním psychologických faktorů, které stojí za rozhodováním lidí v ekonomice, a stal se jedním z průkopníků behaviorální ekonomie.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN) Jaderné zbraně norsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy