Kontroverzní film o teroristickém útoku v Bataclanu se zatím vysílat nebude

Paříž - Při sérii atentátů ve francouzské metropoli zahynulo 13. listopadu 2015 celkem 130 obětí. V síni Bataclan se v době útoku konal koncert americké skupiny The Eagles of Death Metal, na který přišlo kolem 1500 lidí. Ve Francii byl o této tragické události natočen film, odvysílán ale zatím nebude. Snímek vyvolal v zemi vlnu nevole.

Kontroverzní francouzský film o milostném vzplanutí na pozadí předloňského teroristického útoku na koncertní síň Bataclan v Paříži se zatím vysílat nebude. Stanice France 2, která jej produkovala, dnes oznámila, že prozatím zastavila jeho výrobu.

France 2 v dnešním prohlášení uvedla, že film dosud nebyl dokončen, vedení stanice zatím nevidělo jeho finální podobu, a nebyl tak stanoven ani žádný termín odvysílání. V produkci se nebude pokračovat, dokud se vedení televize nesetká s pozůstalými po obětech útoku v Bataclanu a věc s nimi "důkladně neprobere". Samotné natáčení snímku nicméně podle dřívějších informací skončilo již před Vánocemi.

Proti filmu se vzedmula vlna protestů. Internetovou petici proti televiznímu snímku podepsalo přes 39.000 lidí. Podle autorky petice, která byla partnerkou jedné z obětí atentátu v Bataclanu, je snímek nevkusný a pozůstalé i oběti zraňuje. Na natočení podobného filmu je podle ní ještě příliš brzy.

Skupina Life for Paris, která sdružuje kolem 700 pozůstalých a obětí útoků, už dříve uvedla, že je sice ohledně vhodnosti snímku skeptická, ale zároveň nechce bránit jeho odvysílání. "Ačkoli jsme nikdy nevolali po cenzuře, jsem vděční, že převládla zdrženlivost," řekl dnes agentuře AFP předseda skupiny Arthur Dénouveaux.

Film s názvem Ce soir-là (Ten večer) se odehrává 13. listopadu 2015, kdy radikální islamisté zaútočili na několika místech Paříže včetně koncertní síně Bataclan, ve které zavraždili 90 lidí. Hlavními hrdiny jsou žena jménem Irène, která bydlí vedle Bataclanu, a náhodný kolemjdoucí, afghánský uprchlík Karan. Během krveprolití v klubu poskytují pomoc zraněným a zamilují se do sebe. Otázkou ale je, zda láska zrozená za tak dramatických okolností vydrží, citoval ze scénáře list Le Parisien.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Francie filmy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy