Francie si připomíná útok na Charlie Hebdo, nová adresa časopisu je utajovaná

Paříž - Francouzi si dnes připomínají třetí výročí teroristických útoků na Charlie Hebdo. Řádění islamistů nepřežilo 12 lidí, mezi nimi nejznámější kreslíři časopisu. Během vzpomínkové akce byla přečtena jména těch, které teroristé zavraždili, její účastníci na místo položili květiny.

Dnešní neokázalý pietní akt, kterého se zúčastnili prezident Emmanuel Macron, pařížská starostka Anne Hidalgová nebo příbuzní obětí, se konal před někdejší redakcí Charlie Hebdo, kde zaútočili bratři Chérif a Said Kouachiovi.

Zatímco pachatelé útoku na Charlie Hebdo, jehož karikaturisté si dělali legraci i z islámu, z místa činu prchali, zavraždil další terorista jednu policistku a čtyři lidi v obchodě s košer potravinami. I na ně se dnes vzpomínalo. V souvislosti s těmito útoky zahynulo ve Francii za tři dny 17 lidí a tři pachatelé, jež zastřelili policisté.

Nová adresa Charlie Hebdo je utajovaná a časopis vynakládá ročně jeden až půldruhého milionu eur (25,5 milionu až 38,2 milionu korun) na ochranu, uvedl podle agentury DPA vedoucí redakce Laurent Sourisseau alias Riss. Možnost vyjádřit svobodně vlastní přesvědčení se podle něho stala "luxusním zbožím", které si v budoucnu budou moci dovolit jen bohaté mediální firmy.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Francie Charlie Hebdo Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy