Macron zbrojí. Zvýší výdaje na armádu, má být schopna zasáhnout všude ve světě

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron zvýší výdaje na obranu, aby zajistil bezpečnost státu a udržel vojenskou angažovanost v zahraničí. Také zopakoval přání posílit vojenskou spolupráci v rámci Evropské unie.

Macron v dnešním projevu na palubě vrtulníkové lodi Dixmude na námořní základně Toulon slíbil vojákům zvýšit letošní výdaje na obranu o 1,8 miliardy eur (téměř 46 miliard Kč) na 34,2 miliardy eur (téměř 869 miliard Kč). Zároveň se zavázal zvýšit do roku 2025 výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze současných zhruba 1,8 procenta HDP.

Macronovy sliby následují půl roku poté, co kvůli sporu s Macronem o škrty ve vojenském rozpočtu v objemu 850 milionů eur (21,6 miliardy Kč) odstoupil náčelník generálního štábu francouzské armády Pierre de Villiers. Generál rezignaci zdůvodnil tím, že za současných podmínek neumí zajistit takovou podobu ozbrojených sil, které jsou "potřeba k zajištění obrany Francie a Francouzů dnes i zítra". Nahradil jej generál François Lecointre.

Francie loni snížila výdaje na obranu, aby zajistila, že splní rozpočtová pravidla EU. Macron tehdy ale uvedl, že od roku 2018 se má vojenský rozpočet začít zvyšovat tak, aby se v souladu s dohodou zemí NATO dostal k roku 2025 na dvě procenta HDP. Armáda loni dostala z rozpočtu 32,7 miliardy eur (skoro 831 miliardy Kč).

Macron také potvrdil záměr obnovit vojenskou službu, jak sliboval ve volební kampani. Toto opatření bude financováno samostatným rozpočtem. Očekává se, že na měsíc do armády každoročně narukuje zhruba 600.000 mladíků ve věku od 18 do 21 let.

Bývalý bankéř Macron dodal, že francouzský jaderný arzenál zůstane v srdci francouzské odrazující vojenské strategie a zdůraznil důležitost udržení schopnosti armády zasahovat "všude ve světě". "Vstoupili jsme do doby velkých otřesů," řekl Macron. "S globalizací se zájmy naší země již neomezují na naše území. Někdy bráníme naše území tím, že bojujeme proti teroristům o tisíce kilometrů dál."

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron Armáda Francie Francie

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy