Mattis v Bruselu: Evropští spojenci uznali, že obrana je výhradně věcí NATO

Brusel - Šéf Pentagonu James Mattis dnes přijel do sídla NATO v Bruselu. Evropští spojenci podle něj uznali, že společná obrana je úkolem výhradně Severoatlantické aliance.

Mattis těmito slovy reagoval na projekt posílené spolupráce 25 zemí Evropské unie v obranné oblasti (PESCO), kterou dotyčné země iniciovaly koncem loňského roku. Státy, k nimž patří i Česká republika, hodlají spolupracovat v řadě konkrétních projektů - známo už je 17 z nich.

Česká ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) po jednání novinářům řekla, že je otázkou, do jakých projektů se ČR bude chtít zapojit. "Chceme také nějaký projekt vést," poznamenala. Řekla, že při jednání panovala shoda, že nesmí nastat duplicity mezi NATO a Evropskou unií.

Podle Mattise mají státy sladit své obranné schopnosti a případně se specializovat tak, aby se jejich možnosti vhodně doplňovaly. Evropští politici ale ujišťují, že nemá vzniknout evropská armáda. "Je jasná shoda v tom, aby bylo v unijních dokumentech zakotveno, že společná obrana je úkolem NATO a jedině NATO," uvedl podle tiskových agentur Mattis, který se v belgické metropoli účastní schůzky ministrů obrany zemí NATO.

Podle diplomatického zdroje z NATO, který citovala agentura AFP, vzbuzuje projekt unijní spolupráce v oblasti obrany pochybnosti také v Kanadě, Norsku, na Islandu a v Albánii.

"Evropská iniciativa nesmí omezovat aktivity a prostředky NATO," uvedla už dříve Katie Wheelbargerová, která má v Pentagonu na starosti mezinárodní bezpečnost. Pochybnosti vyjádřil také šéf aliance Jens Stoltenberg, který prohlásil, že Evropská unie "nesmí nahrazovat to, co dělá NATO", a "uzavírat své trhy Američanům a dalším zemím, které nejsou součástí EU".

Šlechtová dnes poznamenala, že středečním tématem jednání bylo i zvyšování výdajů na obranu. Závazek České republiky podle ní trvá. Minulá vládní koalice se dohodla, že zajistí do roku 2020 výdaje na obranu ve výši 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Šlechtová podotkla, že podle současných plánů by v roce 2020 šlo na obranu 1,3 procenta HDP. Důvodem nižšího údaje podle ní je vysoký růst českého HDP.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.

Více souvisejících

James Mattis NATO PESCO (evropská spolupráce v obraně) Karla Šlechtová Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy