Jako ve filmu! Pozůstalí se v Londýně domáhají spravedlnosti netradičním zpúsobem

Londýn - Pozůstalí po obětech požáru londýnské Grenfell Tower, který si v červnu minulého roku vyžádal 71 obětí, se rozhodli připomenout vládě a justici, že za událost ještě nikdo nebyl potrestán. Pro svou demonstraci si připravili tři nákladní vozy a velké billboardy. Čím se inspirovali?

Skupina Justice 4 Grenfell (Spravedlnost za Grenfell) si vypůjčila tři dodávky a na jejich obě strany návěsu vylepila velký červený billboard s černým vzkazem. Dodávky projížděly Londýnem, dokud nezastavily před britským parlamentem. Na prvním voze bylo napsáno "71 mrtvých". Na následujícím stálo "A stále žádné zatčení?". Na poslední dodávce pak vzkaz končil slovy "Jak to?". 

Pozůstalí se inspirovali filmem Tři billboardy kousek za Ebbingem, ve kterém chce matka své zavražděné dcery upozornit policii na skutečnost, že její dcera byla znásilněná a upálená za živa a nikdo ještě nebyl zatčen. Snímek je držitelem čtyř Zlatých glóbů a sedmi nominací na Oscara, které z větší části určitě promění.

Grenfell Tower campaigners in 'Three Billboards' stunt https://t.co/sGNlFnzwWZ

— BBC News (UK) (@BBCNews) 15. února 2018

Jedna z organizátorek akce Yvette Williamsová pro The Guardian uvedla, že pozůstalí měli strach, aby případ neupadl do zapomnění. Podle Willimasové se reklamní agentura, kterou si skupina najala, se snímkem inspirovala. "Když jsem viděla film, tak jedna z věcí, která mi utkvěla v hlavě, bylo to, že je velmi důležité, aby byl problém s justicí neustále lidem na očích," uvedla. 

Související

Více souvisejících

film Tři billboardy kousek za Ebbingem požár výškové budovy v Londýně (14. 6. 2017) Demonstrace filmové ceny oscar

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy