Volby v Itálii provázejí komplikace. Kampaň proti migrantům byla odporná, říká volič

Řím - V Itálii se dnes konají parlamentní volby. Někteří lidé čekali před volebními místnostmi až hodinu a posléze je zaskočil složitý ověřovací proces. Do dnešních 19:00 SEČ odvolilo 58,5 procent oprávněných voličů. Hlasování skončí hodinu před půlnocí, první povolební odhady budou zveřejněny okamžitě, první předběžné výsledky by měly být známy v pondělí ráno.

Nové složení parlamentu může vybírat kolem 51 milionů oprávněných voličů. O jejich přízeň se ucházejí tři hlavní politické bloky.

Poslední průzkumy favorizují čtyřčlennou středopravou koalici (podle prognóz dostane 37 až 38 procent hlasů), v níž jsou nejvýraznějšími silami strana Vzhůru, Itálie (FI) Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN) Mattea Salviniho. Nejsilnější straně, tedy M5S, přisuzují průzkumy 28 procent hlasů. Vládnoucí Demokratické straně se podle agentury Reuters nepodařilo využít hospodářského oživení v zemi a její obliba klesla (podle posledních průzkumů dostane 23 procent hlasů). Ztratila hlavně na jihu země.

Předvolební kampaň přinesla několik překvapení: do politiky se vrátil 81letý Silvio Berlusconi; dříve separatistická Liga severu odstranila ze svého loga slovo "sever" a snažila se získat voliče i na jihu; populisty z M5S vede nový muž, 31letý Luigi Di Maio, který umírnil jejich dříve bojovnou rétoriku.

Analytici odhadují, že žádný z bloků nezíská parlamentní většinu a volby skončí patem. Největšími tématy kampaně byla hospodářská situace a migrace. Právě kvůli svému postoji v otázce migrace by značnou podporu mohla podle průzkumů získat protiimigrační Liga severu.

V sicilském Palermu muselo být přes noc znovu vytištěno 200.000 volebních lístků, protože sem byly doručeny špatné. Palermské volební místnosti otevřely s několikahodinovým zpožděním. Odstupující předseda italského Senátu a zároveň menší levicové strany Rovní a svobodní Pietro Grasso na twitteru napsal, že takové chyby a zpoždění jsou "nepřijatelné". Podle agentury ANSA je možné, že výsledek voleb bude napaden u soudu.

"Fronty se budou tvořit i dnes večer. Obávám se, že dojde k situacím, že někteří lidé nestihnou odvolit," projevil znepokojení bývalý premiér Berlusconi. V Římě čekali někteří lidé před volebními místnostmi i déle něž hodinu. Radnice vyzvala Římany, aby k volbám nechodili na poslední chvíli aby s jistotou odvolili.

"Předvolební kampaň byla složitá a odporná, nelíbila se mi ani rétorika strany, kterou jsem volil (vládnoucí levicová Demokratická strana). Ale je to strana, jejíž návrhy se nejvíce blíží tomu, co si myslím. Nelíbí se mi, že se šíří nenávist (proti migrantům). Nemá to smysl - přece nemůžeme střílet na lodě a stavět zdi," řekl agentuře AFP při odchodu z volební místnosti v Římě 24letý kadeřník Mirko Canali.

"Musíme najít své místo v Evropě, smlouvy (s EU) nám uškodily stejně jako Řecku. Matteo Salvini bude premiérem, který Itálii dostane mezi hlavní evropské hráče," uvedla 62 Graziella Costagliaová, důchodkyně z Benátek.

"Hnutí pěti hvězd je jediná politická síla, která dokáže sanovat státní pokladnu a bojovat proti zbytečným výdajům i daňovým únikům," odůvodnil svůj hlas 29letý Alberto Rossi z Říma. Novinář Andreas Pieralli uvedl, že minulý rok dosáhly daňové úniky výše 120 miliard eur (3 biliony Kč).

"Vždycky jsem volil Berlusconiho, protože si to přál můj otec. Tentokrát jsem ale dal hlas Hnutí pěti hvězd na protest proti stranám, které vždycky kradly," vysvětlil 24letý pekař Francesco Tagliavini z Říma.

Související

Itálie, ilustrační fotografie.

Polovině Italů se nezamlouvá myšlenka předčasných voleb

Zhruba polovina Italů si myslí, že předčasné volby v září jsou špatné pro jejich zemi. Pozitivně je hodnotí 39 procent Italů, ukázal průzkum, který dnes zveřejnila stanice Sky News. Největší popularitě se z politiků těší prezident Sergio Mattarella a premiér v demisi Mario Draghi. Šanci na úspěch ve volbách ale má blok pravicových stran.
Řím, ilustrační fotografie.

V Itálii začaly místní volby, rozhodnou i o novém vedení Říma

V Itálii dnes začaly volby, v nichž se rozhodne o zastupitelstvech více než 1100 měst, včetně Říma, Milána, Neapole či Turína. Konají se též regionální volby v Kalábrii. S napětím je sledováno mimo jiné hlasování v italské metropoli, kde současná starostka Virginia Raggiová zřejmě nepostoupí do druhého kola.

Více souvisejících

volby v Itálii Itálie Silvio Berlusconi Vzhůru Itálie (Berlusconiho strana) Liga Severu (Itálie) Hnutí pěti hvězd Matteo Renzi Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy