Zemětřesení ve slovenské vládě? Koaliční strana přijala nabídku Kisky

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico sice odmítl návrhy prezidenta Andreje Kisky řešit nynější krizi obměnou vlády, nebo předčasnými volbami, jeho koalice ale zjevně jednotná není. Nejmenší člen koalice Most-Híd chce s hlavou státu jednat.

Politická krize na Slovensku, která propukla po šokující vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, se dnes vyostřila.

Kiska vidí dvě možnosti, jak dostat Slovensko z krize: rozsáhlou a zásadní rekonstrukci vlády, která by znovu požádala o důvěru parlamentu, anebo předčasné volby, které by v mnoha demokratických zemích byly nejpřirozenějším řešením. "O tom však musí rozhodnout parlament," dodal.

Most-Híd, strana Bély Bugára, žádá rekonstrukci vlády. Neupřesnila však, zda se spokojí s případným odstoupením ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Bugár již dříve - pod vlivem Kaliňákova odmítání vyslyšet výzvy k odstoupení po šokující vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky - uvedl, že se 12. března sejde republiková rada, která může rozhodnout o odchodu z koalice.

Za nejasný server označil postoj třetího člena vládní koalice. Šéf Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko sice připustil jednání s prezidentem, ale nepodpořil žádný prezidentův návrh.

Související

Robert Fico

Fico zvedá Slovákům daně. Lidem ale tvrdí, že potraviny zlevní

Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v příštím roce na 4,7 % HDP. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ale zvedne občanům daně, konkrétně se zvýší základní sazba daně z přidané hodnoty na 23 procent. Její snížená sazba poklesne na pět procent. Informovala o tom agentura TASR. 
Michal Šimečka, předseda strany Progresívne Slovensko

Michal Šimečka byl odvolán z postu místopředsedy slovenského parlamentu

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka byl na mimořádné schůzi parlamentu odvolán z postu místopředsedy Národní rady SR. Hlasování koaličních poslanců, z nichž 76 podpořilo jeho odvolání, proběhlo tajně. Opozice se odmítla hlasování zúčastnit. 

Více souvisejících

Slovensko Andrej Kiska Robert Fico vláda SR

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 47 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy