Na Slovensku to vře: Vraždu Kuciaka zosnovali Soros s Kiskou? Fico vytáhl konspirační teorii, opozice jej posílá do blázince

Bratislava - Politická krize na Slovensku, která propukla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, se vyostřila. Prezident Andrej Kiska v neděli vyzval k zásadní rekonstrukci vlády, anebo k předčasným volbám. Premiér Robert Fico ale taková slova odmítá a mluví dokonce o spiknutí.

„Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Dospěli jsme do okamžiku, kdy vnímáme aroganci moci," komentoval Kiska situaci v zemi v živě přenášeném vystoupení z prezidentského paláce. „To je strašná vizitka stavu naší republiky po 25 letech existence," řekl. Kiska vidí dvě možnosti: rozsáhlou a zásadní rekonstrukci vlády, která by znovu požádala o důvěru parlamentu, anebo předčasné volby, které by v mnoha demokratických zemích byly nejpřirozenějším řešením. 

S tím ale Fico nesouhlasí a tvrdí, že takové jednání by popřelo výsledky voleb. „Prezident se tímto prohlášením hlásí k opozici, která hovoří o potřebě převratu na Slovensku," tvrdil před novináři v neděli Fico. 

Dnes premiér ve své rétorice proti Kiskovi pokračoval. Naznačuje totiž, že za prezidentovým projevem je George Soros. Kisky se přímo zeptal, proč se s ním 20. září 2017 v New Yorku setkal bez zástupce slovenského ministerstva zahraničí. „Žádám o odpověď na otázku, o čem bylo toto setkání," cituje Fica slovenský Dennik.

„Události, které se staly po vraždě, mají nějaký rukopis. (...) Chci panu prezidentovi dát jednoduchou otázku: 20. září 2017, New York, Pátá avenue. Ptám se, proč hlava státu šla soukromě k člověku, který má velmi pochybné jméno? Tím člověkem je pan Soros," řekl Fico.

„To, co se stalo po vraždě novináře a jeho přítelkyně, naznačuje, že je zde pokus v tomto státě o totální destabilizaci," dodal Fico, který při dnešním briefingu neumožnil novinářům klást dotazy. Kiska podle premiéra vyvolává svými vyjádřeními destabilizaci, místo aby se snažil situaci uklidnit. Fico již v neděli v reakci na prezidentovy návrhy hovořil o tom, že projev hlavy státu "zjevně nebyl napsán na Slovensku". Dnes doplnil, že rukopis projevu prezidenta "je někde jinde".

Projev Roberta Fica odsoudila například ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Premiér se podle ní rozhodl, že bude cílit na nejnižší pudy, které jsou atakovány konspiračními teoriemi.  „V demokratické zemi to považuji za naprosto nepřípustný a neakceptovatelný projev premiéra. Pro mě osobně je to naprosto nepřijatelné,“ uvedla ministryně.

Mimoparlamentní Progresivní Slovensko tvrdí, že z Fica se stává diktátor. „Pokud někdo na Slovensku dosud vytáhl jméno George Soros, byli to buď fašisté, konspirátoři nebo lidé s úmyslem svrhnout demokratický režim na Slovensku. Robert Fico se dnes zařadil do této společnosti,“ uvedla strana. 

Ficovy výroky o Sorosovi odsoudil i Boris Kollár (Jsme rodina). „Toto už hraničí se ztrátou zdravého rozumu. Buď Fico už zdravý rozum ztratil, nebo je velký hráč. No pokud tomu Robert Fico věří, není způsobilý vést tento stát,“ tvrdí politik.

„Robert Fico právě obvinil na tiskové konferenci prezidenta z účasti na dvojnásobné vraždě a destabilizaci státu. Ten chlap se podle mě chce vyhnout base tím, že se dá zavřít do blázince,“ reagoval na Ficova slova Ľubomír Galko (SaS).

„Fico se rozhodl vyměnit Most za Kotlebu. Zneužívá nejnižší pudy na to, aby si moc mermomocí udržel. Obvinit maďarského Žida žijícího v Americe ze zosnování plánu (ano - z objednávky vraždy !!!) je za hranicí kohokoliv normálního,“ tvrdí předseda opoziční strany OľaNO Igor Matovič.

Související

Více souvisejících

Robert Fico Andrej Kiska George Soros Ján Kuciak Boris Kollár (Sme rodina) Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy