Zahraniční média si posvítila na pondělní akce v Česku: Je to strašné, demokracie je ohrožena

Praha/Londýn/Washington – Pondělních demonstrací, které se konaly po celé České republice, si všímají také velká zahraniční média. O akcích informovaly například servery deníků The Guardian a The Washington Post nebo agentury Reuters a AP.

Server The Guardian zmiňuje, že důvodem protestů, kterých se zúčastnily tisíce lidí, bylo zvolení komunistického poslance a příslušníka někdejší komunistické zásahové jednotky do čela útvaru, který má dohlížet na policii. „Skandovali 'komunisté jsou vrahové' a „máme toho dost'. Demonstranti také drželi listy papíru, které se podobaly policejním obuškům,“ zdůrazňuje server. Poukazuje také na to, že námitky se objevovaly už před zvolením Zdeňka Ondráčka do čela komise pro dohled nad GIBS.

Hovoří také o tom, že se akce konaly v Praze a dalších deseti městech. „Demonstranti, kteří se shromáždili na pražském Václavském náměstí - místu masových demonstrací z roku 1989, které vedly k pádu bývalého komunistického režimu - zaměřili hněv na premiéra Andreje Babiše, kterého obviňují, že dovolil jmenování Ondráčka výměnou za podporu 15 poslanců komunistické strany pro vládu vedenou jeho stranou ANO, která je největším uskupením v parlamentu, ale postrádá dostatečný počet křesel k tomu, aby vytvořila většinu,“ shrnuje The Guardian.

Cituje i účastníky protestu, kteří se podle svých slov obávají o budoucnost demokracie v České republice. „Domníváme se, že demokracie je ohrožena," uvádí například Iva Vrbová. „Stála jsem tady v ulicích v roce 1989 a teď jsme opět na stejném místě - a ze stejného důvodu. Ondráček je člověk, který v ulicích bil obyčejné lidi a nyní chce kontrolovat policejní síly v České republice. Je to strašné.“ A další její slova potvrzují. „Je to nechutná situace. Demokracie se pohybuje dozadu, proto jsme tady,“ cituje britský server Čecha Michala Mareše.

Server dodává, že Ondráčka se naopak zastal šéf komunistů Vojtěch Filip, který uvedl, že jeho kolega poslanec „neudělal nic špatného" při plnění svých policejních povinností, když potlačoval demonstrace proti komunistickému režimu.

O protestech referuje také agentura AP, od které zprávu převzaly servery Daily Mail nebo The Washington Post. „Tisíce Čechů se v Praze a dalších velkých městech shromáždily, aby protestovaly proti zvolení bývalého policejního důstojníka komunistické éry do postu šéfa parlamentního výboru pro vymáhání práva. Zdeněk Ondráček se stal předsedou výboru českého parlamentu, který je odpovědný za dohled nad policejními silami. Zároveň byl členem policejní jednotky, která se podílela na pronásledování oponentů komunistického režimu, včetně bití demonstrantů před sametovou revolucí v roce 1989,“ referuje agentura.

AP dodává, že sám Ondráček uvedl, že toho, co udělal v minulosti, nelituje. „Mnoho demonstrantů na pondělním shromáždění také kritizovalo předsedu vlády Andreje Babiše, jehož centristické hnutí ANO umožnilo Ondráčkovu volbu. Během víkendu Babiš řekl, že je připraven pomoci pomáhat Ondráčka nahradit jiným zákonodárcem,“ dodává agentura.

Podobně informuje i agentura Reuters. Ta navíc zmiňuje, že je to poprvé, co komunistický zákonodárce zastává po pádu komunismu téměř před třemi desetiletími takový post. „Strana, která se staví proti členství v NATO a má proruské názory, zřejmě získává vliv, protože předseda vlády Andrej Babiš a jeho strana ANO hledají podporu pro novou vládu,“ vysvětluje agentura Reuters.

Podobně informuje i agentura Reuters. Ta navíc zmiňuje, že je to poprvé, co komunistický zákonodárce zastává po pádu komunismu téměř před třemi desetiletími takový post. „Strana, která se staví proti členství v NATO a má proruské názory, zřejmě získává vliv, protože předseda vlády Andrej Babiš a jeho strana ANO hledají podporu pro novou vládu,“ vysvětluje agentura Reuters.

Informuje také o tom, že většina stran se Babišovi vyhýbá, protože jim vadí, že je trestně stíhaný kvůli neoprávněnému čerpání evropských dotací. A přestože Babiš obvinění odmítá, jsou komunisté jedni z mála, kteří s ním chtějí spolupracovat. Navíc Babiš neúspěšně bojoval proti obvinění, že spolupracovat s StB, připomíná agentura.

„Na pražském Václavském náměstí vlály vlajky České republiky a Evropské unie,“ popisuje akci Reuters. Češi také skandovali „máme toho dost“. „Babiš v neděli řekl, že navrhne nebo podpoří odvolání Ondráčka z dozorčího výboru,“ píše Reuters.

„V roce 1989 Ondráčkova policejní jednotka použila vodní děla, obušky a psy k rozehnání protirežimních protestů. Demonstrace nakonec vedly k pokojnému svržení komunistické diktatury. Do dějin se toto dění zapsalo jako sametová revoluce. Video z roku 1989 zveřejněné na YouTube ukazuje, že Ondráček v rozhovoru se státní televizí obhajuje policejní akce,“ uvádí Reuters.

Britský bulvární server The Express pak vychází ze zprávy Reuters. Také hovoří o tom, že čeští demonstranti mávali vlajkami EU a České republiky a nesli transparenty s protikomunistickými hesly. Poznamenal také, že v Praze se sešly tisíce lidí, v Brně to pak prý byly asi 2 tisíce.

Související

Více souvisejících

demonstrace proti Ondráčkovi (5. 3. 2018) Media Zdeněk Ondráček Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy